Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI utvrdila da partija Danilovića nije finansijske i druge radnje uskladila sa zakonskim

DRI je utvrdila da partija na čijem čelu je Goran Danilović nije finansijske radnje uskladila sa zakonom

Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu.

Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj DRI, nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović – član Kolegijuma izražava uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu, nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen u skladu sa važećom regulativom jer su utvrđene materijalno značajne greške u odnosu na određenu materijalnost”, navodi Državna revizorska institucija.

DRI je utvrdila da partija na čijem čelu je Goran Danilović nije finansijske radnje uskladila sa zakonom.

“Revizijom pravilnosti je utvrđeno da Ujedinjena Crna Gora nije sve finansijske i druge radnje uskladila sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja(čl.12,14,16 i 49), Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o računovodstvu, Zakona o obligacionim odnosima, Pravilnika o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru”, navode iz DRI.

Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu namijenjen je rukovodstvu subjekta revizije, Skupštini Crne Gore, Agenciji za sprječavanje korupcije i ostaloj zainteresovanoj javnosti.

“Subjekt revizije je dužan da u roku od 30 (trideset) dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

Zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, nadležni Kolegijum za vršenje predmetne revizije, se saglasio da se konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu, dostavi Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, na upoznavanje, kao i Upravi prihoda i carina Crne Gore, zbog utvrđenih nepravilnosti u dijelu primjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica”, istiuču iz DRI.

Shodno Protokolu o saradnji između Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije, Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu, dostavlja se Skupštini Crne Gore na upoznavanje.

“Konačan izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Ujedinjene Crne Gore za 2021. godinu, Izjašnjenje subjekta revizije na Preliminarni Izvještaj, odgovor nadležnog Kolegijuma na Izjašnjenje kao i infografik su dostupni na internet stranice Državne revizorske institucije Crne Gore”, navodi DRI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve