Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI: Revizijom pravilnosti poslovanja DEMOS-a utvrđene su neusklađenosti sa Zakonom

Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti DEMOS-a za 2021. godinu

Partija je zaključila ugovore o radu sa zaposlenim, koji ne sadrže koeficijent složenosti radnog mjesta, već samo iznos osnovne zarade, što nije u skladu sa Zakonom o radu, navode iz Državne revizorske institucije.

“Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti DEMOS-a za 2021. godinu.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator DRI Zoran Jelić – član Kolegijuma izražava pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj DEMOS-a za 2021. godinu i uslovno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja DEMOS-a za 2021. godinu”, navode iz DRI.

Revizijom pravilnosti poslovanja DEMOS-a utvrđene su, dodjau iz DRI, neusklađenosti, koje se tiču nedosljedne primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o radu, Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

“Partija nije u Izvještaju o načinu i namjeni utroška sredstava za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u političkim subjektima iskazala troškove ženske organizacije u ukupnom iznosu od 6.107,99 eura. Troškove poreza i doprinosa na isplaćene naknade članicama Predsjedništva Foruma žena u ukupnom iznosu od 2.273,35 eura, Partija nije platila sa posebnog računa ženske organizacije shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navode iz DRI.

Partija, dodaju, nije realno planirala prihode i rashode iz razloga što je u 2021. godini ostvarila prihode u većem iznosu za 15.002,59 eura ili 25,77 odsto više u odnosu na planirane, dok je rashode ostvarila u manjem iznosu za 24.218,25 eura ili 19,37 odsto manje od planiranih.

“Partija je zaključila ugovore o radu sa zaposlenim, koji ne sadrže koeficijent složenosti radnog mjesta, već samo iznos osnovne zarade, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Takođe, Partija nije dostavljala nadležnom organu izvještaje o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u predviđenom roku, odnosno do 15-og u mjesecu za prethodni mjesec. Partija je u obavezi dostavljati izvještaje o obračunatom Partija je dužna evidentirati i arhivirati sva ulazna i izlazna akta”, navode iz DRI.

Politička partija je, dodaju, dužna da u roku od 30 (trideset) dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

“Shodno Protokolu o saradnji sa Skupštinom, DRI dostavlja konačan Izvještaj o reviziji Skupštini Crne Gore na upoznavanje.

Konačan Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja DEMOS-a za 2021. godinu je objavljen na zvaničnoj internet stranici Državne revizorske institucije”, zaključuju iz DRI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve