Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: URA novcem građana stavila eloksiranu bravariju prije dva mjeseca, sada je skida o njihovom trošku

Postoji samo jedna istina u vezi sa zamjenom bravarije na zgradi Muzeja u Perastu, a to je da je u mandatu ove vlasti postavljena eloksirana bravarija čiju zamjenu Dušan Medin najavljuje, opet o trošku građana. Sve ostalo je okolišanje i bježanje od činjenica, saopštili su danas iz odbora Demokratske partije socijalista u Kotoru.

 

“Samozvani i samovoljni meštri od kulture, ukoliko ste zatekli nekoliko eloksiranih prozora, vjerovatno je bilo logičnije da i njih i sve ostale zamijenite opremom adekvatnog materijala, shodno zakonu. Umjesto toga, vi ste pokrili zgradu eloksiranom bravarijom, koja na kulturno-istorijskom zdanju nije ništa drugo do promašaj”, navode u opštinskom odboru DPS.

Kako su poručili Građanskom pokretu URA, za opremanje zgrade muzeja prikladnom bravarijom imaju podršku, ali je problem u pokušaju izvrtanja činjenica o radnjama koje su prethodile.

“Nadamo se da će Medin ispoštovati propise kao što se radilo u ranijem periodu, kada su četvoro balkonskih vrata i dvoje ulaznih zamijenjeni adekvatnim od borovine, kao i kada su za krov nad aneksom muzeja i pristupne rampe za invalidna lica, prvo dobijeni konzervatorski uslovi po kojima je urađen projekat pa tek onda izvedeni radovi”, ističu u DPS-u Kotor.

Uvidom u dokumentaciju o javnoj nabavci Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, naglašavaju, jasno se vidi da je na zgradu Peraškog muzeja postavljeno sedam eloksiranih prozora i 11 vrata, čija je zamjena koštala 10.598,97 eura.

“Dakle, ne njih par, već gotovo svi. Dva mjeseca kasnije vizionari lokalne vlasti dosjetili su se da zgradu muzeja ne bi trebalo da „krasi” eloksir, pa su dali nalog da se novokupljena demontira i stavi nova, adekvatna, koju takođe treba platiti. Ovakvo donošenje odluka i trošenje novca lako može ukazivati i na korupciju, jer ekspresno postavljanje pa mijenjanje bravarije predstavlja više nego osnov za sumnju. Stoga nas pored ostalog zanima i šta će se desiti sa novim eloksirom nakon uklanjanja i hoće li imati ikakvu namjenu, pošto je plaćen više od 10.000 eura”, pitaju iz DPS-a.

Kako navode u toj partiji, nesavjesnim upravljanjem institucijom kulture, novcem, imovinom naslijeđenom vjekovima unazad, lokalna vlast pokazuje kakvi su to kadrovi koje postavljaju da vode bilo šta u Kotoru i šta oni rade.

“Izmišljanje izgovora i izvrtanje teza tipični su znaci panike lokalnih sudionika u vlasti, koji neće promijeniti činjenicu da je nad zgradom Muzeja u Perastu počinjen zločin u kulturi i da se lokalni vlastodršci uopšte ne stide da svoju krivicu prebacuju na druge. A sigurno su se stidjeli kad su u decembru delegaciju UNESCO-a primili u Muzeju koji su „umotali” u eloksiranu bravariju, koju su nakon oštre kritike eksperata odlučili da zamijene”, u dodaju u kotorskom odboru DPS:

Na kraju, kako su kazali, podsjećaju one koji se smatraju prozvanima da partije ne staju u zaštitu kadrova za koje kažu da nisu partijski.

“Pomalo je smiješno i nepotrebno razotkrivate dimenzije vaše slabašne kamuflaže iza patetičnih priča o profesionalizmu i lokal patriotizmu. Imate puno toga da uradite – da dobro preispitate još neke postupke vaših poslušnika iz oblasti kulture i kulturnog naslijeđa. Procedure, imenovanja kadrova, odnos prema spomenicima, odnos prema nematerijalnom naslijeđu, odnos prema kulturi Kotora kao najosjetljivijem segmentu njegovog identiteta. Mi ćemo sa zadovoljstvom otvoriti ove teme, kroz aspekte profesionalizma, etike, lokal patriotizma, politike i na kraju zakona”, poručuju iz opštinskog odbora DPS Kotor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve