Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Ulaganje u obrazovanje, djecu i mlade jedan od prioriteta Prijestonice

Usvajanjem ove odluke ispunjavamo još jedno od datih obećanja, navode iz DPS-a

Glasovima skupštinske većine, lokalni parlament je u četvrtak, usvojio Odluku kojom se obavezuje Prijestonica Cetinje da u budžetu obezbijedi finansijska sredstva potrebna za nabavku udžbenika za školsku godinu 2020/2021 za prvih pet razreda osnovnog obrazovanja za učenike svih osnovnih škola na teritoriji Prijestonice.

“Usvajanjem ove odluke ispunjavamo još jedno od datih obećanja.

Ulaganje u obrazovanje, djecu i mlade jedan je od prioriteta rada organa lokalne uprave Prijestonice i biće i dalje u fokusu djelovanja Demokratske partije socijalista. Ostajemo otvoreni da u narednom periodu iniciramo izmjenu ove odluke i nabavkom besplatnih udžbenika obuhvatimo više razreda osnovnog obrazovanja, sve do konačnog cilja – obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za sve razrede. U posljednje dvije godine, na seoskom području obezbijedili smo besplatne udžbenike za svih devet razreda, što će biti praksa i ubuduće.

Prošle godine lokalna uprava je predložila, a Skupština Prijestonice Cetinje usvojila Odluku o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za prva tri razreda osnovnog obrazovanja. Tada smo kazali da će Prijestonica Cetinje i dalje nastaviti kontinuirano da radi na unapređenju uslova školovanja, kako osnovaca, tako i srednjoškolaca i studenata, i da ostajemo otvoreni da, u skladu sa budžetskim mogućnostima i drugim izvorima prihoda, nabavkom besplatnih udžbenika, obuhvatimo više razreda osnovnog obrazovanja.

Da ćemo ostati istrajni na ovom putu govori i činjenica da smo izuzev studentskih nagrada koje su dodjeljivane studentima koji studiraju na Cetinju, proširili odluku i sa nove tri nagrade za studente čije je mjesto boravišta u Prijestonici Cetinje, a studiraju van Cetinja, kao i usvajanje odluke o formiranju Savjeta za omladinsku i obrazovnu politiku”, navode u saopštenju.

Prijestonica unapređuje omladinsku politiku, što potvrđuju i odluke koje će se naći na narednim skupštinskim zasjedanjima, kao što je odluka koja je proizvod međusobne saradnje Prijestonice i Ministarstva sporta i mladih o ustupanju prostora za lokalni Omladinski klub koji će obezbjediti mladima mogućnost za aktivno učešće na svim poljima koja su ključna za njihov lični razvoj, kroz programe formalnog i neformalnog obrazovanja do informisanja i savjetovanja mladih, dodaju uz DPS-a.

“Vjerujemo, uz sve izazove koji nas na tom putu prate, da ćemo u narednom periodu svi dati i pojedinačni i profesionalni doprinos i obezbjediti našoj djeci i mladima bolje i adekvatnije okruženje”, navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve