Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Učesnici u krivotvorenju i falsifikovanju istorijskih činjenica na uvjerenjima izdatim SPC, odgovaraće pred zakonom

Sada je i jasno ogoljena puna namjera Srpske pravoslavne crkve i njenih agenata u Ministarstvu i Vladi Crne Gore, poručuju iz DPS-a

Uvjerenja koja je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava “izdalo” eparhijama Srpske pravoslavne crkve sadrže falsifikovane podatke. Sada je i jasno ogoljena puna namjera Srpske pravoslavne crkve i njenih agenata u Ministarstvu i Vladi Crne Gore. Otpočet je proces bespravnog preuzimanja crnogorske kulturne baštine od građana Crne Gore. Svi oni koji su podigli ruku za izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, učinili su to na protivpravan i neustavan način i dobro su znali šta slijedi, saopštila je Demokratska partija socijalista Crne Gore.

“Znali smo i mi i zato smo jasno ukazivali da su rješenja tada predloženog Zakona krajnje problematična, neusklađena sa Ustavom Crne Gore, potvrđenim i potpisanim međunarodnim aktima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Jasno je da su rješenja iz zakona diskriminatorna i paušalna sa nedopustivim diskrecionim ovlašćenjima Ministarstvu da izjednači pravno postupanje evidentiranih vjerskih zajednica i protivpravno postupanje Srpske pravoslavne crkve. Uprkos tome, vladajuća većina je, krijući se od crnogorskih građana i ulazeći na zadnja vrata crnogorskog parlamenta, izvršila diktatom dobijen zadatak”, ističu iz DPS-a.

Danas, kako kažu, svjedočimo namjeri da se grubim falsifikovanjem nespornih istorijskih činjenica, “koristeći neustavne odredbe tako donijetog Zakona, stvara osnova da se Crnoj Gori oduzme imovina i njena kulturno istorijska baština, da bi se trajno dala u vlasništvo subjektu sa sjedištem u drugoj državi”.

“Da je to tako, čitavoj javnosti je postalo jasno upravo iz sadržine naknadno objelodanjenih “uvjerenja”. Bez obzira na namjeru ove vlasti da to omogući, ni mi, ni građani Crne Gore – to nećemo dozvoliti”, naglašavaju iz te partije.

Demokratska partija socijalista, kako su naveli, iskoristiće sve pravne i demokratske načine da zaustavi ovaj proces koji se dešava u sadejstvu SPC i vladajuće većine, a na štetu države Crne Gore.

“Insistiraćemo na tome da bude utvrđena odgovornost svih u ovom nečasnom postupanju – počev od samog predsjednika Vlade, preko aktuelnog rukovodstva Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, pa sve do, sada već bivšeg, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Jasno je da su ova vlast i njena pravna hajdučija kratkog vijeka, i da će sva ova rješenja biti poništena, a svi koji su u krivotvorenju učestvovali biće procesuirani, bez izuzetaka”, zaključuju iz DPS-a.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DPS: Učesnici u krivotvorenju i falsifikovanju istorijskih činjenica na uvjerenjima izdatim SPC, odgovaraće pred zakonom – CG Vijesti
09.08.2021-15:18 15:18

[…] Aktuelno […]