Nepoštovanje državnih praznika, Dana državnosti posebno, u bilo kojoj zemlji, i od bilo kog građanina, asocira na pomisao da s tom osobom nije nešto u redu. Dodatno, kad neko poziva druge na ovaj čin, a još kad pozivi dolaze od predsjednika jedne opštine, i ujedno i jedne partije, kao što je s Vama slučaj, onda zaista nešto nije u redu. Ne želimo da vjerujemo da to ima ikakve veze, kao što neki objašnjavaju, s Vašim nedavnim putešestvijem u Beograd, poručeno je iz Demokratske partije socijalista Tuzi, nakon što je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj na Fejsbuku napisao da Albanci ne treba da slave Berlinski kongres.

DPS Tuzi

On je dodao da, “kao civilizovani narod mi smo legalisti i prihvatili smo odluke Kongresa, međutim, taj ko je Albanac, ne slavi i ne pamti 13. jula 1878. godine”.

“Vaš poziv upućen Albancima, u kojem kažete da nemaju povoda ni da proslave ni da obilježavaju Dan državnosti, najblaže rečeno je malouman čin. Jer ni Vi, ni Vama slični, ne možete takvim ponašanjem nauditi državi Crnoj Gori. Možete sebi. Nažalost, i narodu kom pripadate. Da sve bude kako ne treba, Vašu objavu pozdravljaju i vaši najbliži saradnici, Lindon Đeljaj, visoki funkcioner Albanske alternative i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Maraš Dukaj politički direktor Albanske alternative i generalni direktor u Ministarstvu prosvjete, Ivan Ivanaj
potpredsjednik opštine i ujedno visoki funkcioner Demokratskog saveza Albanaca i dr”, naveli su iz DPS-a.

Kako su poručili, ponašanje Đeljošaja je primjer politikanstva i licemjerstva jer je, kako dodaju, krajnje nepošteno obavljati javnu funkciju u jednoj državi a pritom ne obilježavati i ne poštovati najznačniji praznik u toj istoj državi.

“Ovakvim izjavom, i to ne prvi put, vi pokušavate da udarate u temelje Crne Gore kao građanske, multietničke, multireligijske i multikulturalne države,koja je kao takva priznata još na Berlinskom kongresu, i kao takva, članica NATO, sigurno korača evropskim putem. Crna Gora kao država slobodnih i ravnopravnih građana pripada svima nama bez obzira na vjeru i naciju i zato vas podsjećamo da 13. jul predstavlja dan međunarodnog priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, ali i dan prvog antifašističkog ustanka u porobljenoj Evropi. Ovaj praznik predstavlja put slobode, mira i prosperiteta, on baštini vrijednosti na kojima je stvorena Evropska Unija”, napominju iz DPS-a Tuzi.

“Gospodine Đeljošaj, jedna poslovica kaže da nije dobro da neko pretenduje da je veći katolik od Pape, pa takođe nije dobro ni da Vi i Vaši saradnici pretendujete da budete “veći” Albanci od predsjednika Republike Albanije, Ilira Mete, koji je državnički čestitao našoj zemlji praznik i između ostalog naglasio da “crnogorska manjina u Albaniji i Albanci u Crnoj Gori predstavljaju moćan most prijateljstva i dragocjeni su za saradnju, što moramo dalje čuvati i unaprijeđivati”, dodaju oni.

Pretpostavljaju da je takva reakcija o najznačajnijem datumu Crne Gore u funkciji pozicioniranja na političkom tržištu uoči izbora.

“Ali, nećete od toga imati koristi, već samo štete, jer Albanci su mudar narod, kod kojeg politikanstvo i polički diletantizam ne prolazi tako lako. A Vi ste baš po tim karakteristikama dobro poznati i među Albancima i u široj javnosti”, tvrde iz DPS-a Tuzi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve