Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Šta i s kim ministarka petlja oko ruske vakcine i njene nabavke?

''''Pouzdani konsultant'' ministarke u nerealizovanim nabavkama Sputnjik V vakcine je gospodin Sergej Boljević koji je danas na TV Crne Gore, kao najbolji top-shop majstor, izreklamirao Sputnjik lajt vakcinu''

Saga sa ruskom vakcinom se nastavlja, građani su zbunjeni kontradiktornim informacijama o preporukama za vakcinaciju a javnost nikako da sazna šta smo zaista kupili, šta čekamo a šta nikada neće stići u Crnu Goru, saopšteno je iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

“Jelena Borovinić Bojović, odlazeća ministarka zdravlja, dočekala je 7. marta drugi kontingent od 5.000 ruskih vakcina Sputnjik V rekavši da je “Vlada kupila ukupno 50.000 ovih vakcina”. Međutim, ruske vakcine nijesu stizale pa je ministarka samu sebe demantovala već 7. jula izjavivši da “Crna Gora nije unaprijed kupila ijednu dozu ruske vakcine”. Međutim, prema dostupnim podacima uplaćeno je 50.000 vakcina po 19.9 dolara. Ostaje nejasno da li je ministarka obmanula javnost 7. marta ili 7. jula ali ono što je mnogo važnije jeste da Crna Gora već mjesecima nema na lageru niti jednu dozu ruske vakcine.

“Pouzdani konsultant” ministarke u nerealizovanim nabavkama Sputnjik V vakcine je gospodin Sergej Boljević koji je danas na TV Crne Gore, kao najbolji top-shop majstor, izreklamirao Sputnjik lajt vakcinu. Već nekoliko puta do sada ministarka se nije ogradila od vrlo problematičnih izjava gospodina Boljevića pa ne vjerujemo niti da će se sada oglasiti iako izrečeno odstupa od preporuka nacionalnog tijela za imunizaciju”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, o pouzadnosti “partnera” Boljević najbolje govore njegove izjave.

“Tako je krajem marta najavio da će za dva mjeseca u Crnu Goru stići još 200.000 Sputnjik V vakcina. Dana 23. aprila 2021. godine izjavio je da bi nekoliko desetina hiljada doza ruske vakcine trebalo da stigne u Crnu Goru iz Rusije do kraja aprila. Boljević je naknadno rekao da je problem kašnjenja tehničke prirode, vjerovatno zbog proizvodnje. Vakcine i dalje nijesu stizale ali jesu obećanja.

Sergej Boljević kazao je 22. maja 2021. da je dogovoreno da se Crnoj Gori u prvoj polovini juna isporuči naredni kontingent “Sputnjik V” vakcina. Krajem avgusta Sergej Boljević rekao je da bi “500.000 doza Sputnjik lajt vakcine u Crnu Goru moglo da stigne već do sredine septembra”. Treba li naglasiti da ništa od ovoga nije realizovano! A povjerenje ministarke bezgranično.

Prema sopstvenom priznanju Borovinić Bojović, bilo je dovoljno da gospodin Boljević putem telefona naglasi da se “ne smije prihvatiti donacija ruskih vakcina gospodina Olega Deripaske” i da Crna Gora u januaru 2021. godine ostane bez 100.000 vakcina. Premijera Zdravka Krivokapića gospodin Boljević je pozvao da prisustvuje proslavi Dana povjede nad fašizmom, 9. maja u Moskvi. Toga dana premijer nam se nije javio iz Moskve”, kažu iz DPS-a.

Ali, dodaju, gospodin Boljević se ne zaustavlja.

“Prije samo 4 dana RTCG je prenio izjavu Boljevića po kojoj “Sputnjik lajt vakcinu još ne mogu da prime nevakcinisane osobe”. Već danas Boljević kaže da “Sputnjik lajt može biti i prva doza, ali će onda imati kraći imunitet potreban za odbranu od korone”. Međutim, top-shop maestro je zaključio da je “Sputnjik lajt najbolja dostupna treća doza”, ministarka vjeruje a kod građana raste nepovjerenje u proces imunizacije. Ne čudi što je vakcinisano tek 35% građana kada nasa vode “ludi i zbunjeni”. Nedostaje nam normalnih”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Walter
04.10.2021-14:08 14:08

JEZIVO da NIJE STVARNO ! Gdje su pare i zar posle ovoliko “manipulacija” nije vrijeme da se SDT uključi ?