Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, protiv onih koji u tome učestvuju podnijećemo krivične prijave

Aktuelna procedura izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa protiče uz brojne nezakonitosti, o čemu smo ranije obavijestili releventne međunarodne adrese, a kršenje pozitivnog prava tek predstoji u narednim danima, poručuju iz DPS-a

Nakon više nepravilnosti i političkih pritisaka koji su pratili izbor novog Savjeta RTCG, trenutno je u završnici pokušaj ozbiljnog podrivanja pozitivnih pravnih odredbi, a sve u cilju nezakonitog izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa koji će biti u službi vladajućih političkih struktura, saopšteno je iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, aktuelna procedura izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa protiče uz brojne nezakonitosti, o čemu smo ranije obavijestili releventne međunarodne adrese, a kršenje pozitivnog prava tek predstoji u narednim danima.

“Prije svega, dva kandidata – od kojih će novi Savjet, shodno instrukcijama političkih partija jednog izabrati na poziciju generalnog direktora – ne ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje navedene dužnosti, koji se odnose na jedan od ključnih uslova – radno iskustvo u propisanom stepenu kvalifikacije”, naveli su iz DPS-a.

Podsjećaju da je sve to u koliziji u odnosu na odredbe Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao ključnom i aktu najvišeg reda koji uređuje funkcionisanje tog emitera.

“Iako i Savjet i krugovi bliski dvojici kandidata pokušavaju predstaviti situaciju drugačijom nego što jeste, Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG apsolutno je jasan u članu 50, a u slučaju da neko zaista ima dilemu šta je radno iskustvo – upućujemo na član 5 Zakona o radu.

Imajući u vidu sve okolnosti koje prate izbor novog generalnog direktora RTCG, jasno je da je riječ o nizu ozbiljnih formalnih manjkavosti koje ukazuju da cjelokupna procedura mora biti poništena, jer će u suprotnom svi članovi Savjeta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću koja proističe iz Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG – čijih bi odredbi oni prvi trebalo da se pridržavaju”, ističu iz DPS-a.

Aktuelna situacija i veliki pritisci, kako kažu, samo govore o očiglednom uticaju djelova aktuelne vlasti na proces koji mora ostati izvan političke borbe.

“Upravo težeći da stvorimo dodatne garancije da politika nema uticaja na ključne procese u RTCG, prošle smo godine i izradili Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je prošao sve neophodne ekspertize naših evropskih partnera, od OSCE do Evropske komisije, i u finalu dobio pozitivno mišljenje. No, sada svjedočimo grubom kršenju odredbi tog zakonskog akta, koje u potpunosti žele obesmisliti i urušiti brojni faktori – od članova Savjeta RTCG do predstavnika političkih partija iz vlasti”, dodaju oni.

Iz DPS-a ističu da situacija sa izborom generalnog direktora RTCG, po svemu sudeći, predstavlja još jedan” primjer partijske podjele i politizacije javnih preduzeća i institucija koja se dešava već godinu dana uprkos svim upozorenjima međunarodne zajednice da se sa takvom praksom prestane”.

“Jasno je da jedino legitimno rješenje u datom momentu jeste poništavanje cjelokupne procedure, a ukoliko se to ne dogodi – kao odgovoran politički faktor – Demokratska partija socijalista pokrenuće pitanje krivične odgovornosti u slučaju svih članova Savjeta RTCG koji u tome budu učestvovali”, zaključuju iz DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DPS: Spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, protiv onih koji u tome učestvuju podnijećemo krivične prijave – CG Vijesti
06.08.2021-12:42 12:42

[…] Aktuelno […]

Sara
06.08.2021-13:29 13:29

Njima je stalo da dodje pljuvac i primitivac drzave CG na celo RTCG..stim sto ce mu zena Dalmatinka Calovic pisati kako ce voditi RTCG,,ovoga drugog ne poznajem…
Ovaj teski kriminal..se ne smije dozvoliti..Cetnici zele da zauzmu citavu CG..sve strateske punktove..
Ako Crnogorci na vrijeme ne odgovore..prijeti nam propast!