Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DPS: Seniha Koljenović izabrana za predsjednicu Alijanse žena u Gusinju, svojim učešćem u politici žene doprinose promjena nabolje

Koljenović je poručila da joj posebno zadovoljstvo pričinjava formiranje po prvi put samostalnog Opštinskog odbora za politički aktivizam žena u ovom gradu, gdje su se uvijek poštovale različitosti

U cilju nastavka unutarpartijskih reformi započetih još na Kongresu, u Gusinju je održana Opštinska izborna konferencija Alijanse žena DPS i izabran novi saziv Opštinskog odbora koji broji 56 članice. Uvodnu riječ na konferenciji imala je koordinatorka zadužena za pripremne aktivnosti Izborne konferencije Alijanse žena DPS-a u Gusinje, Seniha Koljenović, koja je poručila da joj posebno zadovoljstvo pričinjava formiranje po prvi put samostalnog Opštinskog odbora za politički aktivizam žena u ovom gradu, gdje su se uvijek poštovale različitosti.

“Vrijeme je da budemo nestrpljive i da zahtijevamo promjenu. A kako svaka kriza sa sobom nosi priliku za promjene, danas imamo mogućnost da zajedno uputimo jasne zahtjeve i zatražimo da se, konkretnim aktivnostima, pruži suštinska podrška rodnoj ravnopravnosti”, zaključila je ona.

Anela Čekić (Foto: DPS)
Anela Čekić (Foto: DPS)

Članica Glavnog odbora DPS-a i Glavnog odbora Alijanse žena, Anela Čekić, skrenula je pažnju na rastuće nasilje u porodici i nad ženama kao i nasilje u politici.
“Moramo raditi na tome da se takve pojave svedu na najmanju moguću mjeru i da ih više ne bude. Posebno na ovome treba da rade žene koje se nalaze u pozicijama odlučivanja kako bi se promijene uistinu desile”, naglasila je ona.

Leon Gjokaj (Foto: DPS)
Leon Gjokaj (Foto: DPS)

Svojim govorom na koferenciji upriličio je i koordinator ispred Predsjedništva DPS-a za Gusinje Leon Gjokaj, koji je poručio da mu je zadovoljstvo što je koordinator u Gusinju i da je ponosan na veliko prisustvo žena na konferenciji.
“Broj žena u ovom sazivu Opštinskog odbora Alijanse žena potvrđuje ozbiljnost i jačinu DPS- a u Gusinju”, afirmativno je zaključio Gjokaj.

Drita Llolla (Foto: DPS)
Drita Llolla (Foto: DPS)

Tokom obraćanja prisutnima predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla naglasila je da je posebno ponosna na činjenicu da se u Gusinju formira prvi odbor Alijanse žena, jedini kao takav u ovom gradu.

“Žene vjeruju da mogu da doprinesu promjeni na bolje svojim učešćem u politici. To potvrđuju i nedavna istraživanja koje je sprovela Vestminsterska fondacija u saradnji sa agencijom DeFacto Consultancy, a na osnovu kojih čak 70 odsto ispitanica vjeruje da može da doprinese boljitku društva. Skoro ista većina smatra da ih ništa ne može motivisati da se bavi politikom u Crnoj Gori. Evidentno je da žene nemaju dovoljno prostora u crnogorskoj politici
ili taj koji postoji nije siguran za njih. Cilj Alijanse je da motiviše žene, doprinese kreiranju jednakih mogućnosti kao i sigurnog ambijenta za djelovanje žena u politici,” zaključila je ona.

Foto: DPS
Foto: DPS

Na konstitutivnoj sjednici koja je održana ubrzo nakon izborne konferencije, za predsjednicu OO AŽ Gusinje izabrana je Seniha Koljenović. Seniha je rođena 1992. u Gusinju. Zvanje specijaliste pravnih nauka stekla je na Pravnom fakultetu u Podgorici, Univerzitet Crne Gore. Od 2015. godine zaposlena je i radi u JU Centar za socijalni rad Gusinje kao pravnica.

Politikom se bavi od svoje 18. godine. Ranije je bila članica GO DPS Crne Gore dok trenutno obavlja funkciju članice OO i IO DPS Gusinje kao i odbornice u lokalnom parlamentu. Udata je i majka dvoje djece. Pored govornika, konferenciji su prisustvovali i potpredsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore, Nemša Omerhodžić, koordinator ispred Izvršnog odbora Admir Zejnelagić kao i predsjednik Opštinskog odbora DPS Gusinje, Adel Damjanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve