Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS Prijestonice: Ignorisanje propisa i nezakoniti radovi, pokazatelj odnosa SPC prema državi i sakralnim objektima

''Građanima Crne Gore duguju odgovore šta se i zbog čega radi u Cetinjskom manastiru, po čijem nalogu i sa kojim dozvolama''

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, po pravilu, već decenijama „ne zna“ da su im potrebna rješenja i dozvole nadležnih institucija za izvođenje građevinskih radova ili bilo kakvih drugih intervencija za zaštićenim kulturnim dobrima, pa je tako i ovog puta sa pretvaranjem prostorija Cetinjskog manastira u toalete, saopšteno je danas odbor DPS Prijestonice.

“Zanimljivo je da, pored toliko podnijetih prijava i rješenja za obustavu radova koje su u ranijem periodu izdavale nadležne insitutucije kada bi otkrile nelegalne radove koje je izvodila SPC, oni i dalje tvrde da „ne znaju“ da su dozvole neophodne. Biće ipak da u pitanju nije nikakvo neznanje, nego namjerno ignorisanje državnih organa i vrlo organizovano uništavanje crnogorske sakralne kulturne baštine. Način na koji je danas Gojko Perović razgovarao sa građanima i restauratorima, čiji je posao zaštita kulturne baštine, najbolje govori u prilog tome”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je posebno porazna činjenica da svi nadležni organi ćute već danima. I danas, navode u toj partiji, kad su građani Cetinja i profesionalci iz oblasti restauracije i konzervacije upoznali javnost sa nezakonitim radovima u manastiru, reakcija je došla kao rezultat ogromnog pritiska, u atmosferi koja je bila na ivici incidenta.

“Naravno, to i ne čudi, ako se ima u vidu da svim rukovodiocima u izvršnoj vlasti pozicije zavise od volje Srpske pravoslavne crkve, u prvom redu u Ministarstvu kulture, prosvjete, nauke i sporta, preko Uprave za inspekcijske poslove, do Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Svi oni odlično znaju da ovo nijesu radovi „zbog turista“, nego da je riječ o kontinuiranom zločinu nad crnogorskom kulturnom baštinom i, u konkretnom slučaju, o pripremama za dolazak srpskog patrijarha Porfirija u septembru zbog potpisivanja Temeljnog ugovora”, navode u saopštenju.

Kako navode, svi oni građanima Crne Gore duguju odgovore šta se i zbog čega radi u Cetinjskom manastiru, po čijem nalogu i sa kojim dozvolama, a ako dozvole ne postoje kada će Zakon o zaštiti kulturnih dobara biti primijenjen i kada će SPC snositi posljedice za ovaj zločin nad crnogorskom svetinjom.

“Ili će se ponovo, kao i u nizu drugih slučajeva kršenja zakona od strane SPC, rukovoditi izjavom premijera Zdravka Krivokapića da crkva ne podliježe ovozemaljskim zakonima. Svetinje ste dali, i to da ih pretvore u toalete”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve