Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DPS: Presudom Mladiću nije osuđen samo ratni zločinac, već i jedno zlo vrijeme koje se nikad više ne smije ponoviti

Demokratska partija socijalista pozdravlja današnju konačnu presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, kojom je potvrđena ranije izrečena kazna doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću

Demokratska partija socijalista pozdravlja današnju konačnu presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, kojom je potvrđena ranije izrečena kazna doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću.

-Konačnom presudom Mladiću za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine i genocid u Srebrenici nije samo osuđen ratni zločinac, već je osuđeno čitavo jedno zlo vrijeme na Balkanu, koje se ne smije ponoviti, ali ni zaboraviti.  Ono mora ostati vječita opomena svima. Iako nema dovoljno velike kazne za stravične počinjene zločine, niti će njome biti vraćeni ljudski životi, ova presuda jeste svojevrsno zadovoljenje pravde prema žrtvama i njihovim porodicama, posebno prema preživjelima u masakrima koji su imali dovoljno snage da kroz svjedočenja u ovom i drugim dugogodišnjim procesima ponovo prožive neljudski pakao iz kojeg su jednom uspjeli da se spasu – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, današnja presuda Tribunala u Hagu je još jedna prilika, u vrijeme oživljavanja različitih opasnih ideja na Balkanu, da se podsjetimo na ono što se nikad više ne smije nigdje dogoditi.

-Bez obzira na to što mehanizmi izvršne vlasti nijesu u rukama naše partije, ostajemo pouzdan partner u očuvanju mira i stabilnosti i nastavku izgradnje dobrosusjedskih odnosa u regionu. DPS je ponosna što je Crna Gora prva država u regionu koja je 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995. godine. Kao najsnažnija crnogorska partija, bićemo istrajni u tome da svaka negacija zločina i pokušaj revizionizma na štetu žrtava bude kažnjen – zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve