Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS podnio krivičnu prijavu protiv Adžića

MUP je, navode u DPS-u, trebalo da postupi u skladu sa Zakonom o biračkom spisku – da u roku od tri dana, od dana raspisivanja izbora, preko sredstava informisanja i na svom sajtu oglasi i izloži birački spisak na uvid biračima, i obavijesti birače o vremenu i načinu uvida i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak

Demokratska partija socijalista podnijela je danas krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića zbog podrivanja izbornog procesa, saznaje CdM.

Iz vrha stranke je CdM-u saopšteno da je prijava protiv Adžića podnijeta zbog nepostupanja uz skladu sa Zakonom o biračkom spisku i zbog podrivanja izbornih prava i ukupnog izbornog procesa

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je akt o raspuštanju Skupštine i na osnovu toga donio odluku o raspisivanju vanrednih parlametarnih izbora za 11. jun. U skladu sa tim, nadležni organi su bili u obavezi da preduzmu pravne radnje koje su propisane zakonom.

MUP je, navode u DPS-u, trebalo da postupi u skladu sa Zakonom o biračkom spisku – da u roku od tri dana, od dana raspisivanja izbora, preko sredstava informisanja i na svom sajtu oglasi i izloži birački spisak na uvid biračima, i obavijesti birače o vremenu i načinu uvida i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Takođe, ističu, MUP je bio dužan da u roku od 48 sati javno objavi u svim dnevnim listovima i na internet stranici svojoj, numerički, tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spiskuu cjelini  i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izborui.

“S tim da prikaz mora sadržati podatke o biračima koji su stekli biračko pravo kao i podatke o biračima koja su izgubila biračko pravo. Do danas MUP nije postupio u skladu sa onim što je propisano zakonom. Jasno je da se radi o zloupotrebi službenog položaja, koja povlači krivičnu odgovornost. Jasno je da se podriva izborni proces i udara na pravo pojedinca”, kazao je juče poslanik DPS-a Danijel Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve