Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Amfilohije i njegove „znamenitosti“

,,Mitropolit Amfilohije je odavno poznat kao crkveni velikodostojnik sklon olakom prekrajanju istorijskih činjenica, svojatanju i unižavanju crnogorske istorije''

Mitropolit Amfilohije je odavno poznat kao crkveni velikodostojnik sklon olakom prekrajanju istorijskih činjenica, svojatanju i unižavanju crnogorske istorije, saopšteno je iz DPS-a.

“U tom cilju pravi izlete i u ekonomiju. Ko je mogao očekivati da će on žaliti za komunizmom i za socijalističkim preduzećima, samo zato da bi mu i to poslužilo za kompromitaciju naše današnje države. Kao da su se procesi tranzicije dogodili jedino u Crnoj Gori. Ali nam to nije tema, već jučerašnji njegov osvrt u manastiru Ćelija piperska na Podgoričku skupštinu, koja je za njega „znamenita“. I tvrdnju da su „neki ispunjeni takvih duhom bezbožnika govorili kako treba da se izbace te kosti svetog Vasilija Ostroškoga i svetoga Petra Cetinjskog i druge svete mošti“, i da se „iz te grupacije koja je tako govorila rodila Komunistička partija.“

Ne propušta priliku da pomene žrtvu mitropolita Joanikija, i da uveća broj sveštenika koji su krajem Drugog svjetskog rata s njim stradali ne zato što su bili sveštenici, već zato što su bili kolaboranti, koji su odstupali zajedno sa ostalim četnicima, pokušavajući da nađu spas na teritoriji Hitlerovog Trećeg Rajha”, saopšteno je iz DPS-a.

Iz ove partije zapitali su se: šta je još stvarna istina koju Amfilohije prećutkuje?

“Na Podgoričkoj skupštini koja je za Amfilohija znamenita niko nije pominjao ni Svetog Vasilija, ni Svetog Petra Cetinjskog. Svetogrđe o kojem govori, i unižavanje ovih crnogorskih svetaca počinili su srpski oficiri i pristalice bezuslovnog ujedinjenja u Nikšiću decembra 1918. Tada su sahranili tri kovčega. Na dva su bila napisana imena Svetog Petra i Svetog Vasilija, a na trećem je bila crnogorska kruna.

Umjesto pravoslavnog običaja da se grobovi preliju vinom i uljem, po njima su urinirali srpski oficiri. I to su posljedice njegove znamenite Podgoričke skupštine. Podaci o ovom nečuvenom vandalizmu, kojim se i simbolički htjelo pokazati da više nema ni crnogorske države ni crnogorske crkve, objavljeni su u publikaciji crnogorske emigrantske Vlade 1921. To što Amfilohije izmišlja nakon više od jednog vijeka od tog sramotnog događaja, počinila je ona strana čiji je on idejni i politički nasljednik, i oficiri države kojoj bi on opet da pripoji Crnu Goru”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve