Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Osuđujemo prikazivanje afirmativnog filma o ratnom zločincu Osmanu Rastoderu

Iz te partije podsjećaju da je Osman Rastoder tokom Drugog svjetskog rata bio organizator i komandant muslimansko-fašističke milicije u tadašnjem srezu Beranskom

Demokratska partija socijalista saopštila je da osuđuje prikazivanje afirmativnog filma o ratnom zločincu Osmanu Rastoderu koji je prikazan 21.07. u prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra „Sandžak“ u Petnjici.

Iz te partije podsjećaju da je Osman Rastoder tokom Drugog svjetskog rata bio organizator i komandant muslimansko-fašističke milicije u tadašnjem srezu Beranskom.

“Tokom rata Rastoder je, prema dokazima i izjavama svjedoka, kao vođa muslimansko-fašističke milicije počinio niz ubistava, paljenja kuća i pljačkanje imovine. Zbog toga ga je Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 25. decembra 1945. godine proglasila za ratnog zločinca”, naveli su u saopštenju.

Zato je, ističu u DPS-u, promovisanje Osmana Rastodera nedopustivo i predstavlja, smatraju oni, direktan napad na antifašističke vrijednosti na kojima je nastala savremena Crna Gora.

“Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je projekcijom ovoga filma došlo do kršenja zakona”, navode u DPS-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve