DPS je odlučio da skupa sa koalicionim partnerima, pokrene nastavak dijaloga povodom izbornog zakona, odnosno Predloga Zakona o izboru poslanika i odbornika, koji se ponovno nalazi u proceduri, saopštio je Danijel Živković, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Živković (Foto: DPS)

Podsjetio je da je Skupština od 2017. do kraja 2019. godine dva puta mijenjala izborne zakone skladno preporukama međunarodnih partnera.

“Dijalog vlasti i opozicije po pitanju izbornog zakonodavstva u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva okončan je krajem decembra prethodne godine. Kao rezultat rada Odbora, u kojem su aktivno učestvovali i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice, na sjednici Skupštine Crne Gore održanoj 27. decembra 2019. godine, usvojena su četiri zakona koja se tiču izbornog ambijenta. Prema preporukama međunarodnih organizacija, usaglašavajući, u mjeri mogućeg, stavove predstavnika opozicije, nevladinog sektora i akademske zajednice, usvojenim zakonima je dodatno unaprijeđen izborni ambijent. Ipak, prijedlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, zahvaljujući političkoj neozbiljnosti crnogorske opozicije, ostao je neusvojen zbog izostanka potrebne dvije trećine podrške u Skupštini”, navodi se u saopštenju.

Živković ističe da u DPS-u smatraju da je neophodan kontinuirani dijalog i finalni dogovor svih društvenih i političkih aktera u državi.

“Riječ je o istom zakonskom rješenju koje je Radna grupa Odbora za izbornu reformu predložila Skupštini Crne Gore. Bojkotaši institucija, koji su redovni samo kada trebaju da prime nezarađenu platu, znali bi ove činjenice kada bi dolazili na posao za koji ih građani plaćaju. Ipak, bez obzira na nezrelost dijela naše političke konkurencije, mi ostajemo privrženi ideji institucionalnog dijaloga, radi unapređenja, već kvalitetnog i za izbore spremnog zakonodavnog okvira”, zaključio je Živković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve