Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Kad se udruže Vijesti i IN4S, nastane pamphlet

Iz DPS-a smatraju, da su se stratezi režimske propagande, malo udubili, ne bi ovu nesuvislu tezu ni pokušavali da plasiraju kroz dva medija, koja su više meta neistomišljenicima nacrtali nego što su tekstova objavili

Kako izgleda sloboda medija u režiji nove vlasti, najbolje oslikava primjer dva provladina glasila, Vijesti i IN4S, koja su objavila gotovo istovjetan tekst na zadatu temu pokušavajući da predsjedniku države imputiraju odgovornost za širenje govora mržnje, saopšteno je iz DPS-a.

Iz DPS-a smatraju, da su se stratezi režimske propagande, malo udubili, ne bi ovu nesuvislu tezu ni pokušavali da plasiraju kroz dva medija, koja su više meta neistomišljenicima nacrtali nego što su tekstova objavili.

“Da se kojim slučajem radilo o profesionalnim medijima, a ne protočnim bojlerima režimske propagande, oni bi se osvrnuli, recimo, na svakodnevne primjere isijavanja mržnje čiji je krajnji cilj podsticanje sukoba u Crnoj Gori: od uvrijedljivih poruka na vjerskim objektima, prijetnji “nožem i žicom”, preko prebijanja ljudi samo zato što su druge nacije ili vjere, javnog izjednačavanja četničkog pokreta, do teorije da su Crnogorci felerični i da ih treba popraviti, koju je plasirao izvijesni Raković, zvanično istoričar, ali u slobodno vrijeme estradni neofašista”, poručuju u saopštenju.

Da su ova dva provladina medija objektivna, kao što nijesu, sugerišu iz DPS-a, bavili bi se činjenicom da je trenutna Vlada jednonacionalna i jednovjerska, da su revanšistički, na talasu političke čistke iz javnih službi otjerali sve koji su im se učinili nepodobni.

“Bavili bi se diskriminacijom žena u javnom diskursu, što je postala praksa u našoj državi. Pisali bi o prvom čovjeku izvršne vlasti koji žene karakteriše kroz njihov odnos prema “braći”, nazivajući ih egoističnima ako nemaju desetoro djece. Ili bi se, recimo, bavili izjavom jednog od čelnika nove vladajuće strukture da žene ne mogu biti dobre majke ako se bave politikom. Rezultat ovakvog tretmana žena od strane nove vlasti, su sramne karikature i fotomontaže, ali i primitivni napadi na njihovo dostojanstvo, koje savremena Crna Gora ne pamti”, ističu u saopštenju.

Smatraju da bi ovakvi primjeri koji su učestali u posljednjem periodu, objektivnog analitičara bi naveli na pomisao da mržnja vlada javnim diskursom.

“Objektivnog analitičara, svi ovi primjeri, naveli bi na zaključak da je mržnja eksplodirala našim javnim diskursom od kad se nova vlast ustoličila. Ipak, razumijemo da je za apologete vlasti, sa akcijama u novoj Vladi – provladin bilten i srbo-četnički portal – politički pamflet na zadatu temu, prava mjera objektivnosti i profesionalizma”, zaključuju iz DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve