Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DPS Herceg Novi: Da li je u Herceg Novom održana svečana akademija ili vjerski skup?

Kako su naveli iz te partije, multivjerski, multietnički i multinacionalni karakter Herceg Novog o kojem tako često voli da govori predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, uz sve što je prethodilo ovom programu, doveden je do besmisla

Na Kanli kuli u Herceg Novom prije neko veče održan je program nazvan “svečanom akdemijom“ u čast 640 godina od osnivanja grada. Program je prema mišljenju većine učesnika i gostiju predstavljao vjerski skup čija je glavna zvijezda bio čelnik pravoslavne Crkve Srbije gospodin Porfirije Perić. Zašto je baš taj datum izabran za obilježavanje godišnjice osnivanja Herceg Novog nije nam poznato, osim da je povezan sa slavom Manastira Savina što mu dodatno daje vjerski karakter,k saopšteno je iz Opštinsog odbora DPS Herceg Novi.

Kako su naveli iz te partije, multivjerski, multietnički i multinacionalni karakter Herceg Novog o kojem tako često voli da govori predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, uz sve što je prethodilo ovom programu, doveden je do besmisla.

“Proslave jubileja osnivanja Herceg Novog do sada su se upriličavale na poluvjekovni ili vjekovni nivo, ali sada je nečijom odlukom to promijenjeno. Znamo sigurno da nije odlukom Skupštine opštine Herceg Novi jer se ona ne može održati zbog neslaganja u koaliciji koja vrši vlast, pa sve upućuje da je u pitanju samovoljna odluka predsjednika Opštine!”, navodi se u saopštenju.

Do kojeg nivoa samovolje, nedemokratičnosti i besmisla može da se ide, ocjenjuju, dokazao je i uručivanjem takozvane „Svetostefanske povelje“ gospodinu Periću, kako je rečeno „za sjećanje za susret sa njim“.

“Ova novoizmišljena povelja ne potpada ni pod jedan od zvaničnih dokumenata Opštine Herceg Novi. Njen tekst, izgled i značaj znaju samo autor i gospodin Katić.
Predsjednik Opštine Stevan Katić može u znak susreta sa njemu važnim osobama uručivati poklone kakve želi i hoće ali kao lični gest, ne nikako u funkciji koju obavlja.
Čelnik pravoslavne Crkve Srbije je iskoristio priliku da svemu da političku notu na agendi koju zastupa njegova crkva povezujući Boku, Crnu Goru i Hercegovinu kao mjesto življenja Srba kao mediteranskog naroda”, piše u saopštenju.

Ističu da je pretvaranjem Herceg Novog u sinonim za centar pravoslavne Crkve Srbije, zloupotrebljavajući poziciju na kojoj se nalazi i ignorišući demokratske institute koji bi trebali da postoje i u Herceg Novom, Katić izgubio kapacitet predsjednika svih građana i otvoreno i do kraja pokazao servilnost jednoj vjerskoj zajednici.

Ističu kako poslije svega ostaju i otvorena pitanja na koja znamo da nećemo dobiti odgovore:
“Ko je donio odluku o održavanju akademije povodom 640 godina Herceg Novog?
– Koji organizacioni odbor je to pripremio i ko ga je izabrao?
– Ko je donio odluku o ustanovljavanju Svetostefanske povelje, njenoj sadržaju, izgledu i namjeni?
– Koliko je sve to koštalo poreske obveznike Herceg Novog i da li će iko za to da snosi odgovornost”?

Takođe, dodaju kako bi bilo lijepo “kada bi se neko ovim povodom oglasio i dao odgovore”.

“A građani Herceg Novog mogu samo da gledaju kako se urušava ugled koji se teškom mukom sticao 640 godina”, zaključuju iz Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve