Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

DPS Herceg Novi: Bolnica Meljine i Institut – birokratske ili neke druge igre?

Birokratija je, smatraju u tom Odboru, izgovor da se ''ne ispuni obećano''

Aktuelni problem bolnice Meljine i Instituta “Dr Simo Milošević“ u Igalu potvrđuju nemoć lokalne koalicione vlasti u Herceg Novom, poručili su iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) tog grada.

“Izuzev Novske liste, ostali činioci vlasti u Herceg Novom su i vlast u državi Crnoj Gori. Ta vlast ne zna, ne želi ili neće da riješi probleme u bolnici Meljine i Institutu. Uzalud vapaji i protesti zaposlenih u ove dvije, za građane Herceg Novog od izuzetnog značaja, institucije. Uzalud i razgovori u Vladi Crne Gore i Opštini Herceg Novi. I sa jednog i sa drugog mjesta dobija se verbalna podrška, obećanja i utjeha. A onda, nastupi neki birokratski problem za koji se kaže da je nepremostiv. Pa upravo je ta birokratija vlasti koja obećava rješenja”, saopšteno je iz DPS Herceg Novi.

Birokratija je, smatraju u tom Odboru, izgovor da se “ne ispuni obećano”.

“Ako su svi u Crnoj Gori i Opštini Herceg Novi deklarativno za rješavanje ovih problema, kako onda može birokratija biti prepreka? Poluge vlasti su takve da se ni jedan bitan interes ne može ugroziti, ako postoji volja. Ali, ima li zaista volje? Kao prelazno rješenje za Bolnicu Meljine se nudi da bude istureno stacionarno odjeljenje Bolnice Kotor. Stručni kadar iz bolnice odlazi a najavljuje se i otpuštanje još 60 radnika”, dodaju iz novskog DPS.

Nažalost, konstatuju oni, iskustvo “nas uči da kod nas prelazna rješenja najčešće postaju trajna”.

“Zašto Opštine Herceg Novi i odbornici u Skupštini ne pokažu snagu i preduzmu najradikalnije mjere građanske neposlušnosti u odbrani opstanka bolnice Meljine u punom kapacitetu? Niko ne spori postojanje sudskog spora zbog loše privatizacije. Neka se vodi spor, i neka se pokaže ko je i zašto kriv. Nemojte samo da trpe građani, zaposleni i na prvom mjestu zdravstvena zaštita u Herceg Novom”, naglasili su iz DPS Herceg Novi.

Institut Igalo je, prema njihovim riječima, za Herceg Novi privredni gigant.

“Nosilac zdravstvenog turizma Crne Gore, nastavna baza za Fakultet primjenjene fizioterapije. Raspolaže sa velikom imovinom izgrađenih i neizgrađenih površina za koje je uredno izmirivao poreske obaveze. Tržišno posluje i akcionarsko je društvo. Potrebna mu je pomoć da prevaziđe trenutne probleme. Država je po više osnova vlasnik preko 50 odsto akcionarskog udjela. Pomagala je država i manje važne privredne subjekte sa mnogo većim iznosima”, istakli su iz DPS.

Pored rješenja, koje predlaže menadžment, opominju oni, postoji i mogućnost “otuđenja djela imovine, zamjene duga za akcije itd”.

“Uvršćujući ga u Plan privatizacije za ovu godinu prije rješavanja problema Instituta, država je samoj sebi vezala ruke. Ili ima neke druge planove? Ako ima, zašto ne saopšte javno da građani i zaposleni znaju šta da očekuju? Lokalna koaliciona vlast je na izborima obećavala da do ovoga neće doći. Došlo je! Građani, posebno na izborima, vjeruju u lijepe riječi i obećanja. Ne sagledavaju do kraja što je realno i koji su kapaciteti onoga koji im obećava. Skloniji su da povjeruju da je svaka promjena dobra. Vrijeme je majstorsko rešeto. U našem slučaju malo toga ili skoro ništa je prošlo rešeto, nažalost”, zaključili su iz DPS Herceg Novi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve