Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DPS – glas za napredak Crne Gore

Glasanjem za Demokratsku partiju socijalista građani će glasati za stabilnost, sigurnost i razvoj, za djalog i toleranciju, međunacionalni sklad i razumijevanje, nastavak evropskog puta i najkraće - napredak Crne Gore, poručio je član Predsjedništva DPS-a na predstavljanju programa te partije na TVCG

Glasanjem za Demokratsku partiju socijalista građani će glasati za stabilnost, sigurnost i razvoj, za djalog i toleranciju, međunacionalni sklad i razumijevanje, nastavak evropskog puta i najkraće – napredak Crne Gore, poručio je član Predsjedništva DPS-a na predstavljanju programa te partije na TVCG.

foto rtcg.me

“Politička konkurecija ima neku drugu ponudu – vjerskih i nacionalnih podjela, ultimatuma, prebrojavanja, ucjena, kleveta, kletvi, neistina. Građani znaju da takva ponuda ne može garantovati napredak nijednom građaninu Crne Gore, ni našoj državi. Sigurni smo da će građani dati mandat odgovornosti onima koji su dokazano, odgovorno i posvećeno radili za sve građane i državu”, kazao je Simović i istakao da su uvjereni da će pobjeda DPS-a biti pobjeda svih građana.

Simović je, tokom predstavljanja programa partije, istakao da je ključni prioritet DPS-a unpaređenje standarda života građana po mjeri građana Evrope.

“Izgradili smo dobre osnove, imamo ostvarene visoke stope ekonomskog rasta, konsolidovane javne finnsije… Naša ambicija je da u narednom periodu, nastavimo sa dobrim odgovorima na zdravstvenom planu, gdje smo bili bolji od mnogih država sa jakim zdravstvenim sistemima, a da na ekonomskom planu uspijemo da saniramo socijalne posljedice. Ova kriza istovremeno može i treba da bude razvojna šansa i za domete ekonomije”, kazao je Simović.

Član Predsjedništva DPS-a istakao je da njihov izborni program ne samo odgovor na aktuelnu krizu, već putokaz u odnosu na ono što su realne razvojne šanse Crne Gore.

Turizam

Simović je podsjetio da je prije pandemije Crna Gora bila najbrže rastuća turistička destinacija.

“U ukupnoj ekonomiji Crne Gore, turizam je učestvovao sa skoro jednom četvrtinom. Na godišnjem nivou dometi su premašili milijardu eura. Crna Gora je poznata kao adresa globalno prepoznatih trendova, uspjeli smo da se pokrenemo i već da realizujemo brojne projekte kako na jugu, tako i na sjeveru, i činjenica je da već imamo započete projekte od preko tri miliona eura”, kazao je Simović.

Kada je turizam u pitanju, Simović je istakao dva izazova – kako sačuvati ekonomsku supstancu u sektoru turizma i ugostiteljstva i kako obezbijediti razvoj.

“Obezbijeđen je reprogram, sa beskamatnim produženim grejs periodom, obezbijedili smo nastavak subvencija, stvorili pretpostavke da se pomogne i izdavaocima privatnog smještaja, kao i da se obezbijede obrtni krediti…”

Dodao je da je razvoj je najbolji odgovor na krizu.

“Kako započeti nove investicije i zaavršiti započete. Nova turistička ponuda mora da bude aposlutno zdravstveno sigurna, i obogaćena zdravim stilovima života i to je šansa Crne Gore”, kazao je Simović.

Poljoprivreda

Simović je poručio da će DPS u sektoru poljoprivrede nastaviti sa snažnom podrškom malim porodičnim gazdinstvima, kako bi obezbijedili razvoj i održivost. Nastaviće, kako je rekao, i da se bave daljom izgradnjom ruralne infrastruktre.

“Crnogorskom sektoru poljoprivrede potrebni su novi, veliki projekti i novi iskoraci – novi generatori razvoja i to u raznim sektorima s ključnim ciljem da obezbijedimo supstituciju raznih proizbda uvoza – mesa, povrća, ribe… Mi smo obezbijedili projekte i sigurni smo da će oni obezbijediti nova radna mjesta, ali i nove serije domaćih proizvoda koji će obogatiti našu ponudu”, rekao je Simović.

Naglasio je da je ideja i da te projekte “naslone” na Luku Bar, da se preko nje uvezu nedostajeći repro materijali za te velike projekte.

“Plan je da od ulaganja 89 miliona u te projekte obezbijedimo supstituciju uvoza od 90 miliona”, poručio je član Predsjedništva DPS-a.

Zdravstvo i obrazovanje

Simović je ocijenio da je crnogorski zdravstveni sistem pokazao svoju stabilnost i vitalost, a da su zdravstveni radnici pokazali stručnost, posvećenost i solidarnost.

“Upravo u ime svega toga, mi smo odlučni da u narednom periodru obezbijedimo jačanje materijalno statusa zaposlenih, poboljšanje njihovog stambenog pitanja, da gradimo nove klinike, bolnice, domove zdravlja, da obezbijedimo kontinuirano usavršavanje zdravstvenih radnika, ali da obezbijedimo najsavremeniju opremu, obnovimo listu ljekova, to je naš odnos poštovanja prema onome što je već uradio naš sistem zdravstva”, dodao je on.

Obrazovanje i nauka

U DPS-u, kako je rekao Simović, smatraju da ekonomija mora da bude značajnije bazirana na znanju.

“Povećaćemo budžet i za obrazovanje i nauku. Za izgradnju vrtića, nastavićemo da radimo i druge školske objekte širom Crne Gore, primjenom i unapređenjem sistema dualnog obrazovanja, ali i da unapređujemo životni standard prosvjetnih radnika.”

Socijalna politika

Simović je poručio da je ambicija partije da svi građani dostigu evropski nivo života i da svi imaju jednaka prava.

“Radićemo da svi građanima obezbijedimo dostojanstvenu, redovnu i sigurnu penziju. Takođe, dio našeg prorama je da unaprijedimo brigu o starima kroz gradnju novih domova za stare, gradnju dnevnih centara… Mi želimo kao i do sada da obezbijedimo primanja svih pripadajućih socijalnih naknada, i nastavićemo da airmišemo socijalnu inkluziju osoba sa invalidititeom i svih ranjivih kategorija, sa posebnim akcentom na njihovo zapošljavanje.”

Simović je poručio da je ambicija partije da svi građani dostigu evropski nivo života i da svi imaju jednaka prava

Politika

Simović je proučio da podjele nijesu donijele dobro nijednom društvu.

“Mi smo malo drušvo društvo i nama je potrebno zajendištvo, ne podjele, posebno u ovim izazovnim vremenima. Svaki građanin ima pravo da istinski učestvuje u izgradnji naše kuće u kojoj ima mjesta za sve. Razlike treba da budu naša prednost, a ne naš hendikep”, kazao je on na TVCG.

Istakao je da u temeljima moderne Crne Gore žive vrijednosti kakav je antifašizam.

“Želimo da uredimo odnose između vjersmskih zajednica i države, bez razlika među vjernicima i građanima koji nisu vjernici. To pitanje želimo da uerdimo na način kakav pripada građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori. Istinski želimo da današnje i buduće generacije žive u miru i u slozi i uradićemo sve da zakoni važe jednako za sve”, proučio je Simović.

Vladavina prava

Vladavina prava unutrašnja je potreba našeg društva, gdje će biti zagarantovano pravo i sigurnost svakom pojedinstvu i svakom investitoru, kazao je Simović.

“Mi mislimo da treba obezbijedti nulti stepen tolerancije u odnosu na novo što je organizovani kriminal i korupcija na svim nivoima. Ohrabreni smo i da jačamo naše institucije”, kazao je on i dodao da će se zalagati da se ukine imunitet za sve javne funkcionere.

Odnosi sa susjedima

Crna Gora će nastaviti da bude konstruktivan partner u realizaciji saradnje sa svim susjedima, istakao je Simović.

“Crna Gora će i dalje biti omiljena i prepoznatljiva adresa okupljanja i dijaloga. Mi mislimo da je kruna uspjeha za cijeli regon -dobrosusjedski odnosi. Ti odnosi najbolja su garancija da se cijeli region intergriše u red uspješnih država.”

Kultura

Poručio je da će DPS posebno voditi računa o kulturnom identitetu kao važnom temelju našeg intergriteta.

“Valorizovaćemo sve naše kulturne osobenosti i posebnu pažnju posvetiti kretivnoj industriji koja ima potencijal”, rekao je Simović.

Sport

DPS će, kako je najavljeno, i u narednom periodu posvetiti pažnju sportu.

“Radićemo na infrastrukturi, pružićemo podršku sporstkim savezima, s posebnom pažnjom prema dječjem sportu i zdravlju sportista”, kazao je Simović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve