Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Epidemijom upravlja politika a ne struka, zato građani gube povjerenje u zdravstveni sistem i proces vakcinacije

''Jelena Borovinić Bojović, svakodnevno dokazuje neznanje, nesposobnost, licemjerstvo, politikanstvo, odsustvo empatije''

Na jučerašnji dan prošle godine bilo je 36 novopozitivnih i 894 aktivna slučaja. Danas imamo 622 novopozitivnih i 6.226 aktivnih slučajeva, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

“Jelena Borovinić Bojović, svakodnevno dokazuje neznanje, nesposobnost, licemjerstvo, politikanstvo, odsustvo empatije. Posljednji od istaknutih “atributa” je potpuni amaterizam u lažnom prikazivanju epidemijske situacije. Od početka pandemije, prema podacima koji se odnose na našu državu, mart ove godine je bio crni mjesec sa najviše oboljelih i umrlih. U danu kada Crna Gora dostiže brojke upravo iz marta 2021. godine i kada je broj pacijenata na bolničkom liječenju dupliran za samo 10 dana, ministarka poseže za jedinim podatkom koji smatra pozitivnim i kojim pokušava da umiri javnost. Naime, ministarka ukazuje na rapidan rast broja oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu i navodi nekoliko zemalja od kojih je Crna Gora “bolja” u tom pogledu. Međutim, neznavena ministarka bi trebala da zna da je ovakav rezultat posljedica toga da kod nas rapidan rast traje posljednjih nekoliko sedmica a da druge zemlje u tu fazu epidemije počinju tek da ulaze i to sa neuporedivo manjim brojem zaraženih u odnosu na Crnu Goru”, naveli su u saopštenju.

Drugi amaterski pokušaj manipulisanja podacima je, kako ističu, ukazivanje na broj testiranih.

““Crna Gora procentualno testira najviše ljudi. Zbog toga je i toliki broj novozaraženih”, još uvijek odjekuju ove riječi vicepremijera Dritana Abazovića koje je ovo izjavio u danu kada je u Crnoj Gori 6 građana izgubilo život zbog korone. Apsolutna je neistina da Crna Gora procentualno najviše testira. Prema broju testiranih, preračunato na milion stanovnika, Crna Gora je na 61. mjestu u svijetu i na tek 32. mjestu u Evropi. Ono što jedino jeste za pohvalu da trenutno najviše testiramo u regionu ali je problematično što u taj broj ulazi i nekoliko hiljada testova koji se besplatno rade turistima kako bi se vraćali u svoje države, mogli da posjećuju noćne klubove, kafiće, muzičke festivale… Opet na uštrb građana Crne Gore”, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Svojevremeno je, podsjećaju, dr Igor Galić, direktor IJZ, kazao da “ne kontrolišemo epidemiju kada ovaj parametar iznosi više od 5%”.

“Ovih dana u Crnoj Gori pozitivnih nalaza je oko 15% ali to iz Vlade uporno pokušavaju da zanemare kako bi se “sezona izgurala do kraja”. Tako je npr. 19. avgusta ove godine udio pozitivnih nalaza u Crnoj Gori bio 15% a u zemljama koje su testirale više od nas (npr. Austrija, Danska, Gibraltar, Island, Velika Britanija, Češka, Malta, Luksemburg) kretao se od 0.17% do 4%. Paradoksalno zvuči da je državljanima ovih država ulazak u Crnu Goru ograničen posljednjim mjerama Ministarstva zdravlja i IJZ. Istovremeno, prelazak granice za državljane Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova je bez ikakve kontrole iako je u njima pozitivnih nalaza preko 12% i epidemija se ne kontroliše.

Više je nego očigledno da se u vođenju epidemije isključivo pita politika a ne struka. Zato i bilježimo crne rekorde. Međutim, dodatnu tešku štetu nanose zvaničnici svojim manipulatorskim izjavama. Građani uviđaju da brojne izjave najviših državnih zvaničnika nijesu tačne i zato se razvija veliko nepovjerenje u sistem zdravstvene zaštite, ne poštuju se mjere, slabi povjerenje u proces vakcinacije. Pozivamo još jednom građane Crne Gore na pojačan oprez i poštovanje osnovnih epidemioloških mjera koje ih mogu spasiti od pogubne zdravstvene politike u koju nas uvlači odlazeća Vlada i njena ministarka”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve