Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Deklarisani antivakser predvodi bitku protiv korone, zahtijevamo odgovornost za poigravanje sa životima građana

''Umjesto saopštavanja istine, premijer Krivokapić nastavlja da ponižava i potcjenjuje građane manipulišući podacima''

Crna Gora je već mjesecima u slobodnom padu, bez efikasne i kompetentne Vlade, i nastavlja da niže crne rekorde. Svaki građanin Crne Gore pamti katastrofalni zemljotres 1979. kada je poginula 101 osoba. Međutim, po razmjerama štete koju nanosi građanima i državi, Vlada Zdravka Krivokapića, deklarisanog antivaksera, ne može se upoređivati niti sa jednom prirodnom katastrofom, napisali su u saopštenju iz Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS).

Kako su kazali, u posljednjih deset dana bitku sa koronom izgubilo je 78 građana dok premijer Krivokapić javno u parlamentu izjavljuje da su podaci o smrtnosti, koje saopštava Institut za javno zdravlje, netačni i da se bespotrebno dramatizuje situacija.

Prema podacima IJZ od početka mandata ove Vlade Crna Gora je, naveli su, samo zbog korone, izgubila više stanovnika (1.670) nego što je Šavnik imao na početku epidemije (1.527). Ukazivanje na ove katastrofalne podatke, jedini nevakcinisani premijer u Evropi, smatra samo pukom politizacijom.

Pitaju se da li može gore od ovoga.

”Žair Bolsonaro, predsjednik Brazila, suočava se sa mogućom optužbom za zločin protiv čovječnosti zbog velike smrtnosti od korone i nesprovođenja adekvatnih mjera. Istovremeno, Crna Gora ima znatno veću stopu smrtnosti od Brazila pa nije isključeno da pravda uskoro zakuca na vrata najodgovornijih u Crnoj Gori – premijera Krivokapića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović. Elemenata pogrešnog postupanja i nepostupanja u kontroli epidemije se nakupilo više nego dovoljno a plaćali smo ih najskuplje – ljudskim životima. Ova djela ne zastarijevaju”, dodali su.

”Sa ovom Vladom smrt od kovida u Crnoj Gori je postala svakodnevica, tužna rutinska vijest, koja se saopštava kao nešto što je očekivano u borbi protiv jačeg neprijatelja i za šta su krivi isključivo građani jer se ne vakcinišu”, naveli su.

Na to, kako su kazali, neće pristati.

”Odupirali smo se koroni, u jednom trenutku je i pobijedili. Ubijeđeni smo da i sada možemo da budemo bolji ali nam, pored vakcina, treba kompetentno i odgovorno sprovođenje čitavog seta mjera koje bi dale rezultate. Na žalost, u Crnoj Gori ne samo da ne opada broj preminulih, već kovid ulazi u sve pore zdravstvenog sistema, onemogućavajući funkcionisanje cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite građana”, dodali su.

”Ovo nije više politika, ovdje se radi o životu i smrti. Bez imalo želje da se na ovoj temi politički nadgornjavamo – jer je ovo tragedija ukupnog crnogorskog društva, svih nas koji svakodnevno gubimo svoje najmilije, svoje rođake, prijatelje – trebaju nam promjene. Umjesto saopštavanja istine, premijer Krivokapić nastavlja da ponižava i potcjenjuje građane manipulišući podacima.

Radi korektnog informisanja javnosti donosimo grafikon sa kretanjem smrtnosti u Crnoj Gori, EU i drugim (turističkim) zemljama. Neophodna je otvorena i jasna komunikacija sa građanima, vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i donosioce odluka, donošenje seta efikasnih mjera, podizanje svijesti o značaju vakcinacije… Sve ono što ova Vlada ne umije i ne može”, dodaju.

”Zbog svega prethodno navedenog, kao najveća opoziciona partija, i neko ko je u najtežem periodu bio uključen u borbu protiv ove pošasti, zahtijevaćemo odgovornost najviših državnih funkcionera koji su zaduženi za strategiju odbrane države i građana od nevidljivog neprijatelja. Došao je trenutak da utvrdimo šta ste radili ovih godinu dana, kako ste rasturili sve što vam je ostavljeno, da vidimo ko je odgovoran za sve aljkavosti i nečinjenje. Između ostalog, da saznamo da li se neko podsmijava građanima, medicini i nauci, tako što na čelu Savjeta za borbu protiv kovida, najvišeg državnog tijela, drži dezertera – antivaksera. Ko se to igra sa životima građanima Crne Gore?”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve