Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAKAZANA SJEDNICA Živković: Vanredna sjednica Skupštine o nepovjerenju Vladi 19. avgusta; Vuksanović-Stanković: Ova Vlada pada, Abazović završio političku karijeru

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je danas potpisan nakaradan ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog čega su klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je danas potpisan nakaradan ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog čega su klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Vanredno zasijedanje Skupštine o nepovjerenju Vladi biće održano 19. avgusta., odlučila je danas predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

On je, na konferenciji za medije u Skupštini, podsjetio na priroritete Vlade i rezultate koji su izostali, a što je, kako je rekao, evropsku agendu dovelo u pitanje.

– Četrdeset treća Vlada Crne Gore imala je prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se na temelju daljih reformi pravodusnog sistema i jačanja sistema vladavine prava, intenzivirao proces evropskih integracija Crne Gore, konsolidovale ekonomske prilike u zemlji i reorganizovao sistem zdravstvene zaštite u uslovima trenutne pandemije koronavirusa. Rezultati na planu realizacije po pitanju prioriteta su izostali – rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, predsjednik Vlade Dritan Abazović je, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji uključujući CANU, kao i istaknutih stučnjaka istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Ne sporeći potrebu da se ovo izuzetno osjetljivo pitanje riješi na načinn koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti, smatramo da je zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića, koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadiv gubitak vremena potrebno za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz naše evropske agende, aktuelna Vlada izgubila legitimitet. U namjeri da zaštitimo vitalne interese Crne Gore i sačuvamo šansu da naša zemlja ubrzano krene pute evropskih integracija, podnosimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore – naglasio je Živković.

On je rekao da su Vladu podržali iz najboljih namjera, napominjući da se očigledno Vlada nije bavila ključnim prioritetima, kao što je jačanje ekonomije, zdravstvenog sistema i da se stane u front izgradnje nove snage na evropskom putu Crne Gore.

– Nažalost ovakvo današnje postupanje Vlade i Abazovića ne može imati našu podršku, zato smo saopštili naš stav vezano za potpisivanje ovakvog ugovora sa SPC – naveo je Živković.

Živković je naglasio da će druge partije o podršci Prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi odlučiti na stranačkim organima.

– Narednih dana razgovaraćemo sa svima, svakako odluka je na partijskim organima i političkim subjektima – poručio je on.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je rekla da je Abazović na izdajnički način potpisao ugovor i nanio štetu Crnoj Gori.

– Ova Vlada je pala i završila svoju karijeru, a Abazović političku karijeru – istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da će nova Vlada poništiti danas potpisan ugovor sa SPC.

– Tako da ne treba da se raduju jer ćemo zaštiti državne interese – istakla je ona.

Prema njenim riječima, Abazović se oglušio o poziv na dijalog.

– Crna Gora neće biti dio “srpskog sveta”. Vjerujem da će ova privremena šteta koja je učinjena Crnoj Gori biti uskoro sanirana – istakla je Vuksanović Stanković.

Ako je išta dobro što se danas desilo jeste, smatra poslanica SDP-a, da se Abazović “ogoli do kraja”.

“Crna Gora nije nikada niti će biti dio Otvorenog Balkana, srpskog sveta. Privremena šteta koja je napravljena Crnoj Gori vjerujemo da će brzo biti sanirana”, kazala je Vuksanović Stanković.

Predlog inicijative za smjenu Vlade

Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali su u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Osnov razloga za podnošenje predloga jeste, kako su naveli, to što su izostali rezultati 43. Vlade Crne Gore na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje.

“Dalje, ignorantskim postupanjem predsjednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet”, navodi se u saopštenju.

Na kraju obrazloženja predloga je zaključeno da je, zbog svega navedenog, a u namjeri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
03.08.2022-13:16 13:16

od danas Crna Gora – vise ne postoji kao nezavisna, samostalna i suverena drzava ! Od danas smo obicno manastirsko imanje Crkve Srbije i njenih popova a nekad ponosni gradjani ove zemlje su njihovi kmetovi i roblje Nikad necemo uci u EU a pitanje je vremena kada cemo biti istjerani iz NATO. Vracamo se u balkanski glib mrznje, srednjeg vijeka, zaostalosti i sukoba. Sledeci Dritonov korak je pristupanje CG u Vučićev i Ramin Otvoreni Balkan, odnosno veliku (skracenu) Srbiju i veliku Albaniju i pretvaranje Crne Gore u obican geografski pojam, kao Sumadija, Banat, Pirotski, Leskovacki region i sl. Niko ovde… Pročitaj više »

Prevaranti
03.08.2022-23:45 23:45

Sad cete svrnuti vladu i neka cete! Al bi bio red da narodu neko od vas odgovori ko je prenosio sve u katastru i ko je dozvolio litije od decembra 2019 , ko je dao onolika drzavljanstva i ko je finansirao sa amfilohijem hram u podgorici???????za vrijeme cije vlasti se sve gore desavalo???
Hocemo crnogorski blok i partije koje zele Crnu Goru čistu od šovinizma i fašizma!!!