Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DPS Berane: Finansije u Opštini Berane ne vode na transparentan način

Razlozi za ovaj rebalans ukazali su i na loše finansijsko funkcionisanje lokalnih preduzeća  i ustanova, što je bilo vidljivo i prilikom usvajanja budžeta za 2019. godinu, da se najveći dio izdvojenih sredstava troši isključivo za plate zaposlenih

Na sjednici Skupštine opštine Berane, koja je sazvana po hitnom postupku, razmatrana je Odluka o rebalansa Budžeta Opštine za 2019. godinu, a koju je, treba istaći, Ministarstvo finansija u načelu prihvatilo, uz rezervu u dijelu koji se odnosi na pozajmice i kredite za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

DPS Berane

Odlika ovog, kao i svih prethodnih budžeta jeste da se Opština Berane dominantno finansira od transfera i donacija Vlade Crne Gore. Takođe, činjenica je da se finansije u Opštini ne vode na transparentan način, da građani, pa i odbornici, nijesu upoznati sa polugodišnjim izvještajem o prihodima i rashodima, a što je zakonska obaveza svake lokalne samouprave, pa bi morala biti i beranske.

Razlozi za ovaj rebalans ukazali su i na loše finansijsko funkcionisanje lokalnih preduzeća  i ustanova, što je bilo vidljivo i prilikom usvajanja budžeta za 2019. godinu, da se najveći dio izdvojenih sredstava troši isključivo za plate zaposlenih.

Činjenica da je Vlada i ove godine uložila milionske iznose u infrastrukturu Berana »natjerala« je predsjednika Šćekića da, na ovoj sjednici, iskaže zahvalnost Vladi, što je i očekivano, za sve višemilionske projekte koje realizuje i finansira u Beranama, preko svojih ministarstava i direkcija, kao i medjunarodnih partnera.

Sa druge strane, katastrofalan je podatak da Opština Berane iz svojih budžetskih sredstava za kapitalne projekte najmanje procentualno izdvaja od svih opština u okruženju, što ukazuje na nebrigu lokalne vlasti, pa je to predmet stalne kritike naših odbornika.

Opštinski odbor  Demokratske partije socijalista će i dalje nastaviti svoje aktivnosti na prezentaciji i valorizaciji beranskih potencijala u svim oblastima. Pružamo punu podršku Vladi u aktivnostima koje sjever naše države, a time i Berane, čine velikim gradilištem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve