Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DPS: Amfilohije u gubitničkoj predizbornoj koaliciji sa DF

Kako navode u toj stranci, predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom su dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi

Nekonstruktivan odnos mitropolita i njegovih saradnika prema više nego korektnoj ponudi koju su im saopštili najviši državni zvaničnici – moratorijumu na primjenu Zakona i pokušaju traganja za obostrano prihvatljivim rješenjem – još jedna je potvrda da njih Zakon i ne zanima već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore, saopštili su danas iz Demokratske partije socijalista.

Foto: DPS

Kako navode u toj stranci, predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom su dokazali da su im politički interesi, a prije svega oni antidržavni, važniji od položaja vjerskih zajednica i zakona koji se tim pitanjem bavi.

“Iz svega što se dešavalo prethodnih dana, jasno je da se Mitropolija stavila u službu jedne političke opcije, koju personifikuje Demokratski front i dio je izborne kampanje onih snaga kojima su litije i destrukcija jedina tačka političkog programa. Mnogo je dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju: od činjenice da je mitropolit litije zakazao nakon zahtjeva čelnika DF – poslednji vapaj na ovu temu došao je od umišljenog “Njegoša od Budve”, funkcionera DF Marka Carevića – do informacije da Crkva dozvoljava da joj DF kroji pravni tim”, ističu u DPS-u.

Poručuju da se nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima mitropolit napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije.

“Tim činom zapravo nam je pomogao: sada je svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi on da mijenja vlast?! Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski, potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima”, navode u DPS-u.

Zato je, kažu, krajnje neodgovorno što SPC u Crnoj Gori pokušajima destabilizacije države, ignorisanjem epidemiološke situacije u zemlji i protivljenjem zakonima jasno stavlja političke interese ispred crkvenih, a vjernicima manipuliše da bi ostvarila svoj politički cilj.

“Imajući sve to u vidu, pozivamo građane da se ne izlažu dodatnim rizicima i ne učestvuju u političkim kampanjama, pa makar one bile i nevješto maskirane crkvenom ikonografijom”, zaključuju u Demokratskoj partiji socijalista.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve