Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đonović: Ako do dogovora dođe, SPC ga neće poštovati

Poziv na razgovor, koji je premijer Duško Marković uputio mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, potvrda je spremnosti donosioca odluka da još jednom razjasne sve nedoumice vezane za Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Poziv na razgovor, koji je premijer Duško Marković uputio mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, potvrda je spremnosti donosioca odluka da još jednom razjasne sve nedoumice vezane za Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Ranko Đonović

To je za Dnevnik TVCG saopštio analitičar Ranko Đonović, koji vjeruje da i ako do dogovora dođe, SPC ga neće poštovati. Marković je mitropolitu Amfilohiju poziv na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti uputio juče, između ostalog navodeći da je akt stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

Na pitanje Javnog servisa hoće li se odazvati na poziv Markovića, iz Mitropolije nijesmo uspjeli da saznamo. U odgovoru su samo naveli da će javnost biti upoznata.

Poziv premijera Duška Markovića mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju da dijalogom riješe sve sumnje o korišćenju i budućim namjenama crkava, hramova i manastira korektan je potez, smatra analitičar Ranko Đonović.

“Zovu na dijalog, na razgovore, žele da potvrde ono što je Zakon sam rekao u kome nema spornih momenata, niti za Crnu Goru niti za bilo koga ko je taj zakon gledao kad je u pitanju Evropa ili međunarodna zajednica”, kazao je Đonović.

Đonović vjeruje da će do razgovora doći.

“Ako se ne odazove ovom pozivu, onda se postavlja pitanje s kim on želi da razgovara i na kakav poziv želi da razgovara? Siguran sam da će razgovori biti teški, zahtjevi Amfilohija biće isključivi, apsolutno štetni po državu Crnu Goru, vjernike i crkvu”, navodi Đonović.

Iako vjeruje da će razgovarati – sumnja da će se dogovoriti.

“I ako dođe do dogovora svakako ga neće poštovati SPC, to nije ni do sada radila, neće ni ubuduće. Nije problem ni vlast ni zakon ni sve, nego je problem država Crna Gora. Ovo je borba koja ne prestaje 30 godina u novijom istoriji, a inače traje vjekovima. To ludovanje ići na Crnu Goru rušiti je, pa neka oni kažu kako se zovu ti koji su nezadovoljni svojom državom, koji bi je rušili za interese tuđe države”, naveo je Đonović.

No, na sreću, zaključuje Đonović, Crna Gora nije više ona iz 1918. godine, koja je nepošteno nestala što se više nikada ponoviti neće.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vladimir
29.01.2020-23:21 23:21

Tako je Gojko ljudino!! To je primjer cojstva i junastva. To su prave rijeci koje se daleko cuju i imaju tezinu. Koje dodju do svake normalne i zdrave glave. Veliki si covjek. Na Boga da udare, na bogomolje, na ustoriju. Velika im je to greska.