Srijeda, 28 Jula, 2021
Rubrika:

NIKAD DOSTA DOKAZA Svetosavski spavači bivše vlasti okosnica apostolske diplomatije

Čitaoci portala Aktuelno poslali su sliku našem Uredništvu na kojoj se vidi Šćepanović na repeticiji parade u Moskvi povodom Dana pobjede, uz pitanje ''pa koliko tog svetosavskog kadra ima u MVP?''. Odgovor je suvišno davati, jer se bivši ministar potrudio da svetosavski kadar prosto bude dominantan u  crnogorskoj diplomatiji - možda je baš računao da će dobro doći u situaciji koja je zadesila Crnu Goru nakon 30. avgusta prošle godine

Crnogorsku javnost već mjesecima iznenađuje brojnost takozvanog ”svetosavskog kadra” bivše vlasti koji je u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) doveden po nalogu bivšeg ministra Milana Roćena i njegovih političkih aparatčika.

Dan pobjede koji je obilježen 9. maja bio je prilika za isticanje još jednog apostolsko-svetosavskog  kadra. Milorad Šćepanović, ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji važi za SNP-DPS ambasadora kojeg je bivši ministar Roćen postavio u Moskvu.

Čitaoci portala Aktulelno poslali su sliku našem Uredništvu na kojoj se vidi Šćepanović na repeticiji parade u Moskvi povodom Dana pobjede, uz pitanje ”pa koliko tog svetosavskog kadra ima u MVP?”. Odgovor je suvišno davati, jer se bivši ministar potrudio da svetosavski kadar prosto bude dominantan u  crnogorskoj diplomatiji – možda je baš računao da će dobro doći u situaciji koja je zadesila Crnu Goru nakon 30. avgusta prošle godine.

Zdrava svetosavska baza

Podsjetimo, nekadašnji šef kabineta predsjednika Crne Gore Filipa VujanovićaIvan Leković, izabran je krajem aprila za ambasdora Crne Gore u Luksemburgu. To je bio još jedan primjer postavljanja takozvanog ”svetosavskog kadra” bivše vlasti.

Portal Aktuelno ranije je pisao da je postavljanje, a stručnom svetosavskom terminologijom rečeno – bogougodnog DPS kadra od strane nove vlasti najočiglednije u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nakon imenovanja Đorđa Radulovića za šefa diplomatije, na izuzetno bitnu funkciju glavnog pregovarača sa EU, postavljen je svetosavski kadar DPS-a Zorka Kordić koja je u Ministarstvo vanjskih poslova dovedena po nalogu bivšeg ministra Roćena i njegovih ljudi.

Roćenov kadar

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Zorka Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore radi od 2010. godine, kada je ministar bio upravo Roćen čiji je ona kadar.

Milan Roćen: Najljepši osmjeh u Rasoje

Osim Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova ima još kadrova bivše vlasti. Za državnog sekretara imenovan je bivši ambasador Crne Gore u Kijevu Ljubomir Mišurović. On je obavljao funkciju šefa diplomatskog protokola u bivšoj vlasti i za vrijeme mandata Roćena na mjestu šefa diplomatije.

Đorđe Janković, koji je takođe doveden kao kadar bivše vlasti i ostao je na mjestu šefa kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova.  On je, kako saznajemo, takođe zaposlen po ”preporuci” Roćena.

Nije iznanađenje

Ovakvo kadriranje novoizabranog ministra  Đorđa Radulovića ne treba da predstavlja iznenađenje jer on u krugovima bivše vlasti važi za pulena i čovjeka veoma bliskog bivšem ministru vanjskih poslova Roćenu. To mu je vjerovatno veliki plus s obzirom da Roćen važi za jednog od funkcionera bivše vlasti koji je volio da zapošljava takozvane “svetosavske” kadrove.

Novi ministar Đorđe Radulović godinama službovao u bivšoj vladi koju je nedavno proglasio za nedemokratsku

Ono što je još važnije je da Radulović pripada takozvanom trećem ešalonu bez nekog bitnijeg učinka u diplomatskoj karijeri.

Nakon što je završio karijeru u Rumuniji na mjestu drugog sekretara u ambasadi u Bukureštu, na njegovo mjesto došao je, po Krivokapićevim standardima “ekspert”, takođe Roćenov kadar, Dado Đurović – kafanski pjevač koji se u slobodno vrijeme, po svemu sudeći, bavi diplomatijom!

Neznanje, nepotizam i kadrovi bivše vlasti

Ove okolnosti samo potvrđuju spekulacije da su kadrovi  teokratske vlade Zdravka Podoljuba Krivokapića kombinacija neznanja, neiskustva i nepotizma, uz očigledni uticaj nalogodavaca iz medijskog, crkvenog i NVO sektora, te uz upliv trećerazrednih kadrova bivše vlasti.

Sjeme subverzivnih nesposobnih svetosavskih kadrova posađeno je još odavno. Najviše za vrijeme vlade Igora Lukšića, koji je bio marioneta svog političkog oca Milana Roćena, o čemu je portal Aktuelno već pisao.

Ne treba da čudi što je najviše takozvanog ”svetosavskog kadra” u resoru kojim je Roćen do 2012. godine direktno upravljao, da bi u narednim godinama takođe držao konce u crnogorskoj diplomatiji preko svojih aparatčika Igora Lukšića i Aleksandra Andrije Pejovića.

U.P.A.

Najnovije

Savović: Imamo način da se izborimo sa Makabijevim kvalitetom i iskustvom

Sutjeska, jedini preostali crnogorski predstavnik na ino sceni, gostovaće sjutra Makabiju u revanš meču 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Prvi susret istih rivala na...

Krivokapić: Prvi put nakon 77 godina Vlada odala počast žrtvama u Velici

Prvi put nakon 77 godina predstavnici Vlade Crne Gore odali su počast žrtvama zločina u selu Velika. Žrtve Velike sjećanjem čuvaćemo od nove smrti,...

Bajden nominovao Marka Gitenstejna za novog ambasadora u EU

Predsjednik SAD Džozef Bajden nominovao je Marka Gitenstejna za novog američkog ambasadora u Evropskoj uniji, saopštila je Bijela kuća. Gitenstejn (74), viši savjetnik u međunarodnoj...

SD: Canović odao počast žrtvama zločina u Velici

Predsjednik Opštine Plav i funkcioner SD-a Nihad Canović, posjetio je danas Veliku i odao počast žrtvama zločina koji se dogodio 28. jula 1944. godine. Prema njegovim...

Olimpijske igre: Nevjerovatnom Rogliču zlato u vožnji na hronometar!

Slovenački biciklista Primož Roglič osvojio je zlato u vožnji na hronometar na Olimpijskim igrama u Tokiju! Roglič je stazu dugu 44,2 kilometra, sa mnogo uspona...

Najčitanije

Povezano

DVOSTRUKE IGRE SVETOSAVSKIH KONVERTITA Kome je u interesu da spašava nesposobne kadrove otporne na promjenu režima?

Glavna pregovaračica sa Evropskom unijom Zorka Kordić poznata je kao jedan od brojnih svetosavskih kadrova bivše vlasti koji je uspješno prebrodio tranziciju od bivše...

SUBVERZIJA CRNOGORSKE DIPLOMATIJE  Preletači opasniji za državu od četničkih kadrova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović predložio je osvjedočenog svetosavca i pobornika velikosrpske politike Želidraga Nikčevića, predsjedniku države za funkciju ambasadora Crne Gore u Srbiji,...

SVETOSAVSKO PRELETAČKO JATO Političko ”pranje” funkcionera bivše vlasti za ljepši izgled pred novim režimom

Sveotasvki preletački kadar koji se preko noći odrekao bivše vlasti, sve je brojniji i čini sve da ''opere'' svoju biografiju kako bi izgledalo da...

Šćepanović novi ambasador u Kazahstanu

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je Milorad Šćepanović stupio na dužnost ambasadora u Republici Kazahstan na nerezidentnoj osnovi. “Šćepanović predao je juče u Nur-Sultanu akreditivna...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
13.05.2021-10:45 10:45

Ne mogu shvatiti..da je kabinet G-dina Djukanovica imala ovakve politicare… Rocen je bio svuda prisutan..dje se Milo kretao i sastajao..

Nije ni cudo..sto se stvar okrenula naopacke..krivicom istih..

Bemax
13.05.2021-14:05 14:05

Sto fali ovoj kapi ili bi vise voljeli subaru?
Ko je birao Rocena, Darmanovica…

džudović
13.05.2021-14:05 14:05

Ovaj Šćepanović se ne miješa u svoj posao. Zamjenjuje ga Boljević i nabavlja nam vakcine otuda. Kad pominjete Roćena ne zaboravite da je on zaposlio toliko svetosavskog kadra u MVP koji čekaju svoju priliku da postanu vodeći da će to imati dudgogodišnje posljedice.

Strme
13.05.2021-22:08 22:08

Nije to nikakav svetosavski kadar no BEZboznicki ta Scepan , komunjarski..! To je ex-SNp lice koji je bio vrlo grub i neprijatan (za jednog ambasadora..) u Zenevi na skupu kad su bili Perovc i jos neki crkveni ljudi protestvovali zbog krsenja ljudskih prava.

Tako da je to VAS kadar- moguce sad i – dukljanin, preshtela se taj brzo kad/dje treba.