Subota, 22 Januara, 2022
Rubrika:

NIKAD DOSTA DOKAZA Svetosavski spavači bivše vlasti okosnica apostolske diplomatije

Čitaoci portala Aktuelno poslali su sliku našem Uredništvu na kojoj se vidi Šćepanović na repeticiji parade u Moskvi povodom Dana pobjede, uz pitanje ''pa koliko tog svetosavskog kadra ima u MVP?''. Odgovor je suvišno davati, jer se bivši ministar potrudio da svetosavski kadar prosto bude dominantan u  crnogorskoj diplomatiji - možda je baš računao da će dobro doći u situaciji koja je zadesila Crnu Goru nakon 30. avgusta prošle godine

Crnogorsku javnost već mjesecima iznenađuje brojnost takozvanog ”svetosavskog kadra” bivše vlasti koji je u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) doveden po nalogu bivšeg ministra Milana Roćena i njegovih političkih aparatčika.

Dan pobjede koji je obilježen 9. maja bio je prilika za isticanje još jednog apostolsko-svetosavskog  kadra. Milorad Šćepanović, ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji važi za SNP-DPS ambasadora kojeg je bivši ministar Roćen postavio u Moskvu.

Čitaoci portala Aktulelno poslali su sliku našem Uredništvu na kojoj se vidi Šćepanović na repeticiji parade u Moskvi povodom Dana pobjede, uz pitanje ”pa koliko tog svetosavskog kadra ima u MVP?”. Odgovor je suvišno davati, jer se bivši ministar potrudio da svetosavski kadar prosto bude dominantan u  crnogorskoj diplomatiji – možda je baš računao da će dobro doći u situaciji koja je zadesila Crnu Goru nakon 30. avgusta prošle godine.

Zdrava svetosavska baza

Podsjetimo, nekadašnji šef kabineta predsjednika Crne Gore Filipa VujanovićaIvan Leković, izabran je krajem aprila za ambasdora Crne Gore u Luksemburgu. To je bio još jedan primjer postavljanja takozvanog ”svetosavskog kadra” bivše vlasti.

Portal Aktuelno ranije je pisao da je postavljanje, a stručnom svetosavskom terminologijom rečeno – bogougodnog DPS kadra od strane nove vlasti najočiglednije u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nakon imenovanja Đorđa Radulovića za šefa diplomatije, na izuzetno bitnu funkciju glavnog pregovarača sa EU, postavljen je svetosavski kadar DPS-a Zorka Kordić koja je u Ministarstvo vanjskih poslova dovedena po nalogu bivšeg ministra Roćena i njegovih ljudi.

Roćenov kadar

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Zorka Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore radi od 2010. godine, kada je ministar bio upravo Roćen čiji je ona kadar.

Milan Roćen: Najljepši osmjeh u Rasoje

Osim Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova ima još kadrova bivše vlasti. Za državnog sekretara imenovan je bivši ambasador Crne Gore u Kijevu Ljubomir Mišurović. On je obavljao funkciju šefa diplomatskog protokola u bivšoj vlasti i za vrijeme mandata Roćena na mjestu šefa diplomatije.

Đorđe Janković, koji je takođe doveden kao kadar bivše vlasti i ostao je na mjestu šefa kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova.  On je, kako saznajemo, takođe zaposlen po ”preporuci” Roćena.

Nije iznanađenje

Ovakvo kadriranje novoizabranog ministra  Đorđa Radulovića ne treba da predstavlja iznenađenje jer on u krugovima bivše vlasti važi za pulena i čovjeka veoma bliskog bivšem ministru vanjskih poslova Roćenu. To mu je vjerovatno veliki plus s obzirom da Roćen važi za jednog od funkcionera bivše vlasti koji je volio da zapošljava takozvane “svetosavske” kadrove.

Novi ministar Đorđe Radulović godinama službovao u bivšoj vladi koju je nedavno proglasio za nedemokratsku

Ono što je još važnije je da Radulović pripada takozvanom trećem ešalonu bez nekog bitnijeg učinka u diplomatskoj karijeri.

Nakon što je završio karijeru u Rumuniji na mjestu drugog sekretara u ambasadi u Bukureštu, na njegovo mjesto došao je, po Krivokapićevim standardima “ekspert”, takođe Roćenov kadar, Dado Đurović – kafanski pjevač koji se u slobodno vrijeme, po svemu sudeći, bavi diplomatijom!

Neznanje, nepotizam i kadrovi bivše vlasti

Ove okolnosti samo potvrđuju spekulacije da su kadrovi  teokratske vlade Zdravka Podoljuba Krivokapića kombinacija neznanja, neiskustva i nepotizma, uz očigledni uticaj nalogodavaca iz medijskog, crkvenog i NVO sektora, te uz upliv trećerazrednih kadrova bivše vlasti.

Sjeme subverzivnih nesposobnih svetosavskih kadrova posađeno je još odavno. Najviše za vrijeme vlade Igora Lukšića, koji je bio marioneta svog političkog oca Milana Roćena, o čemu je portal Aktuelno već pisao.

Ne treba da čudi što je najviše takozvanog ”svetosavskog kadra” u resoru kojim je Roćen do 2012. godine direktno upravljao, da bi u narednim godinama takođe držao konce u crnogorskoj diplomatiji preko svojih aparatčika Igora Lukšića i Aleksandra Andrije Pejovića.

U.P.A.

Najnovije

DF: Glasaćemo za smjenu Abazovića, to je korak ka rješavanju političke krize

Iz Demokratskog fronta saopšteno je da će njihovi poslanici podržati inicijativu da u skupštinsku proceduru bude uvrštena tačka dnevnog reda vezano za razrešenje potpredsjednika...

Ministarka zdravlja se nije udostojila doći, već poslala zamjenu koja ne zna đe je...

Odbornici hercegnovskog parlamenta juče su raspravljali o stanju u bolnici Meljine, a prema riječima predsjednika lokalnog parlamenta Ivana Otovića, jedina tačka dnevnog reda i...

Maloku: Za svaku osudu zasjede i uvrede Abazoviću

Zasjede i uvrede upućene Dritanu Abazoviću u Podgorici, su ne samo za svaku osudu već i neprihvatljive, napisao je na svom Twitteru kosovski politčki analitičar Albinot Maloku. Vrijeđati...

Budućnost u Rusiji: Bez opterećenja na favorita

Pravi odnos i dobra šema do 40. minuta rukometašicama Budućnosti donijeli su egal u Podgorici protiv jednog od favorita za trofej Lige šampiona. Rostov se...

Preminuo pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski

Pjevač Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini, potvrdio je za 24 sata njegov menadžer Damir Osredečki. "Pozlilo mu je danas ujutro, završio je...

Najčitanije

Povezano

TAKMIČENJE ZA NAJVEĆEG IZDAJNIKA CRNE GORE: ”Staljinov brk” neprikosnoven, prijeti nikad jača konkurencija!

Istorija izdaje stara je koliko i sama civilizacija, jer još od biblijskih vremena navikli smo da se susrećemo sa osobama koje će za ''šaku...

GRAND(E) ROĆEN Brkata politička subverzivna sila

Milan Roćen - gotovo da je nemoguće zamisliti neki bitniji događaj na crnogorskoj političkoj, medijskoj i uopšte društvenoj sceni unazad skoro 20 godina, a...

SKANDAL SA ZAKONIMA RAZOTKRIO POLITIČKU TRULEŽ: Neuspjela operacija neočetničkih ”eksperata” i konvertitskog kadra bivše vlasti

Odlazeća vlada nesposobnih nazovi ''eksperata'', na čelu sa vjerskim ekstremistom Zdravkom Krivokapićem, odavno je izgubila svaki kredibilitet i integritet, i za nešto manje od...

MILAN ROĆEN, ČOVJEK ZA SVA VREMENA Zbog njega je posljednji Staljinov brk obrijan baš u Crnoj Gori

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Milana Roćena sam prvi put vidio u jesen 1997. godine u redakciji “Vijesti”. Zapravo, nijesam znao kako se zove brkati, ćutljivi...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
13.05.2021-10:45 10:45

Ne mogu shvatiti..da je kabinet G-dina Djukanovica imala ovakve politicare… Rocen je bio svuda prisutan..dje se Milo kretao i sastajao..

Nije ni cudo..sto se stvar okrenula naopacke..krivicom istih..

Bemax
13.05.2021-14:05 14:05

Sto fali ovoj kapi ili bi vise voljeli subaru?
Ko je birao Rocena, Darmanovica…

džudović
13.05.2021-14:05 14:05

Ovaj Šćepanović se ne miješa u svoj posao. Zamjenjuje ga Boljević i nabavlja nam vakcine otuda. Kad pominjete Roćena ne zaboravite da je on zaposlio toliko svetosavskog kadra u MVP koji čekaju svoju priliku da postanu vodeći da će to imati dudgogodišnje posljedice.

Strme
13.05.2021-22:08 22:08

Nije to nikakav svetosavski kadar no BEZboznicki ta Scepan , komunjarski..! To je ex-SNp lice koji je bio vrlo grub i neprijatan (za jednog ambasadora..) u Zenevi na skupu kad su bili Perovc i jos neki crkveni ljudi protestvovali zbog krsenja ljudskih prava.

Tako da je to VAS kadar- moguce sad i – dukljanin, preshtela se taj brzo kad/dje treba.