Subota, 13 Avgusta, 2022
Rubrika:

NIKAD DOSTA DOKAZA Svetosavski spavači bivše vlasti okosnica apostolske diplomatije

Čitaoci portala Aktuelno poslali su sliku našem Uredništvu na kojoj se vidi Šćepanović na repeticiji parade u Moskvi povodom Dana pobjede, uz pitanje ''pa koliko tog svetosavskog kadra ima u MVP?''. Odgovor je suvišno davati, jer se bivši ministar potrudio da svetosavski kadar prosto bude dominantan u  crnogorskoj diplomatiji - možda je baš računao da će dobro doći u situaciji koja je zadesila Crnu Goru nakon 30. avgusta prošle godine

Crnogorsku javnost već mjesecima iznenađuje brojnost takozvanog ”svetosavskog kadra” bivše vlasti koji je u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) doveden po nalogu bivšeg ministra Milana Roćena i njegovih političkih aparatčika.

Dan pobjede koji je obilježen 9. maja bio je prilika za isticanje još jednog apostolsko-svetosavskog  kadra. Milorad Šćepanović, ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji važi za SNP-DPS ambasadora kojeg je bivši ministar Roćen postavio u Moskvu.

Čitaoci portala Aktulelno poslali su sliku našem Uredništvu na kojoj se vidi Šćepanović na repeticiji parade u Moskvi povodom Dana pobjede, uz pitanje ”pa koliko tog svetosavskog kadra ima u MVP?”. Odgovor je suvišno davati, jer se bivši ministar potrudio da svetosavski kadar prosto bude dominantan u  crnogorskoj diplomatiji – možda je baš računao da će dobro doći u situaciji koja je zadesila Crnu Goru nakon 30. avgusta prošle godine.

Zdrava svetosavska baza

Podsjetimo, nekadašnji šef kabineta predsjednika Crne Gore Filipa VujanovićaIvan Leković, izabran je krajem aprila za ambasdora Crne Gore u Luksemburgu. To je bio još jedan primjer postavljanja takozvanog ”svetosavskog kadra” bivše vlasti.

Portal Aktuelno ranije je pisao da je postavljanje, a stručnom svetosavskom terminologijom rečeno – bogougodnog DPS kadra od strane nove vlasti najočiglednije u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nakon imenovanja Đorđa Radulovića za šefa diplomatije, na izuzetno bitnu funkciju glavnog pregovarača sa EU, postavljen je svetosavski kadar DPS-a Zorka Kordić koja je u Ministarstvo vanjskih poslova dovedena po nalogu bivšeg ministra Roćena i njegovih ljudi.

Roćenov kadar

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Zorka Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore radi od 2010. godine, kada je ministar bio upravo Roćen čiji je ona kadar.

Milan Roćen: Najljepši osmjeh u Rasoje

Osim Kordić u Ministarstvu vanjskih poslova ima još kadrova bivše vlasti. Za državnog sekretara imenovan je bivši ambasador Crne Gore u Kijevu Ljubomir Mišurović. On je obavljao funkciju šefa diplomatskog protokola u bivšoj vlasti i za vrijeme mandata Roćena na mjestu šefa diplomatije.

Đorđe Janković, koji je takođe doveden kao kadar bivše vlasti i ostao je na mjestu šefa kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova.  On je, kako saznajemo, takođe zaposlen po ”preporuci” Roćena.

Nije iznanađenje

Ovakvo kadriranje novoizabranog ministra  Đorđa Radulovića ne treba da predstavlja iznenađenje jer on u krugovima bivše vlasti važi za pulena i čovjeka veoma bliskog bivšem ministru vanjskih poslova Roćenu. To mu je vjerovatno veliki plus s obzirom da Roćen važi za jednog od funkcionera bivše vlasti koji je volio da zapošljava takozvane “svetosavske” kadrove.

Novi ministar Đorđe Radulović godinama službovao u bivšoj vladi koju je nedavno proglasio za nedemokratsku

Ono što je još važnije je da Radulović pripada takozvanom trećem ešalonu bez nekog bitnijeg učinka u diplomatskoj karijeri.

Nakon što je završio karijeru u Rumuniji na mjestu drugog sekretara u ambasadi u Bukureštu, na njegovo mjesto došao je, po Krivokapićevim standardima “ekspert”, takođe Roćenov kadar, Dado Đurović – kafanski pjevač koji se u slobodno vrijeme, po svemu sudeći, bavi diplomatijom!

Neznanje, nepotizam i kadrovi bivše vlasti

Ove okolnosti samo potvrđuju spekulacije da su kadrovi  teokratske vlade Zdravka Podoljuba Krivokapića kombinacija neznanja, neiskustva i nepotizma, uz očigledni uticaj nalogodavaca iz medijskog, crkvenog i NVO sektora, te uz upliv trećerazrednih kadrova bivše vlasti.

Sjeme subverzivnih nesposobnih svetosavskih kadrova posađeno je još odavno. Najviše za vrijeme vlade Igora Lukšića, koji je bio marioneta svog političkog oca Milana Roćena, o čemu je portal Aktuelno već pisao.

Ne treba da čudi što je najviše takozvanog ”svetosavskog kadra” u resoru kojim je Roćen do 2012. godine direktno upravljao, da bi u narednim godinama takođe držao konce u crnogorskoj diplomatiji preko svojih aparatčika Igora Lukšića i Aleksandra Andrije Pejovića.

U.P.A.

Najnovije

Ruždi u intervjuu uoči napada: Optimista sam, smrtna presuda je davno izrečena

U intervjuu koji je dao samo nekoliko nedjelja prije nego što ga je napadač u Njujorku izbo i ozbiljno ranio, čuveni pisac Salman Ruždi...

Aerodromi raspisali oglas za novog direktora: Ovoga puta ne treba iskustvo u vazdušnom saobraćaju

Aerodromi Crne Gore raspisali su javni konkurs za izvršnog direktora, nakon što je, prije deset dana, sa ove pozicije smijenjen Goran Jandreoski, a na njegovo...

”Lavovi” 12. na Starom kontinentu

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore na 12. mjestu završila je nastup na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Podgorici. Ekipa koju predvode Nedim...

Prvi bod za Jovetićevu Hertu, uspješan debi za Vernera

Herta je u drugom kolu Bundeslige osvojila prvi bod, mada može da žali što nije sva tri. U Berlinu je odigrala 1:1 protiv Ajntrahta, a...

Dokumentarni filmovi ponovo na festivalu u Herceg Novom: 25 ostvarenja stvarnijih od stvarnosti

Takmičarska selekcija dokumentarnog filma donosi publici na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu uzbudljiv, nepredvidiv i slobodan program. Dvadeset pet filmova...

Najčitanije

Povezano

Temeljno ukopavanje Crne Gore

Potpisivanje takozvanog ''temeljnog ugovora'' između odlazeće vlade Crne Gore i svetosavske sekte (SS) poznate pod kodnim akronimom SPC, koje je obavljeno tajno, na prepad...

Mali iz BIA-e i Staljinov brk

Piše: Balša Knežević PLATONOV DIJALEKTIČKI MODEL CRNOGORSKOG PROPADANJA Prije nekoliko dana prilikom redovnog, gotovo polusvjesnog prebiranja po nasumičnim interent stranicama slučajno sam nabasao na tekst koji...

CRNA GORA I MEDIJSKI MRAK: Država između hibridnog rata i BEMAX spin-mašinerije

Crna Gora je već godinama na meti hibridnog rata koji je teledirigovan od strane obavještajno-bezbjednosnih centara iz Beograda i Moskve, uz podršku propagandnih ispostava...

ZAOSTAVŠTINA ”RASOVSKOG KISINDŽERA” RAZARA DIPLOMATIJU: Lažno predstavljanje bivših funkcionerki MVP za bruku države

Crnogorska diplomatija već duže vremena se nalazi u očajnoj situaciji, a kulminacija propadanja i onako kompromitovanog resora dogodila se instaliranjem anticrnogorske teokratseke vlade na...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
13.05.2021-10:45 10:45

Ne mogu shvatiti..da je kabinet G-dina Djukanovica imala ovakve politicare… Rocen je bio svuda prisutan..dje se Milo kretao i sastajao..

Nije ni cudo..sto se stvar okrenula naopacke..krivicom istih..

Bemax
13.05.2021-14:05 14:05

Sto fali ovoj kapi ili bi vise voljeli subaru?
Ko je birao Rocena, Darmanovica…

džudović
13.05.2021-14:05 14:05

Ovaj Šćepanović se ne miješa u svoj posao. Zamjenjuje ga Boljević i nabavlja nam vakcine otuda. Kad pominjete Roćena ne zaboravite da je on zaposlio toliko svetosavskog kadra u MVP koji čekaju svoju priliku da postanu vodeći da će to imati dudgogodišnje posljedice.

Strme
13.05.2021-22:08 22:08

Nije to nikakav svetosavski kadar no BEZboznicki ta Scepan , komunjarski..! To je ex-SNp lice koji je bio vrlo grub i neprijatan (za jednog ambasadora..) u Zenevi na skupu kad su bili Perovc i jos neki crkveni ljudi protestvovali zbog krsenja ljudskih prava.

Tako da je to VAS kadar- moguce sad i – dukljanin, preshtela se taj brzo kad/dje treba.