Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đokaj podnio ostavku: Ne pristajem na ulogu poštenog Albanca koju je Rahman Morina imao u Miloševićevom režimu

"Zahvalan sam svima onima koji su mi ukazali povjerenje i pružili mi priliku da toliko godina radim u jednoj od najznačajnih institucija u našoj državi i svima onima s kojima sam imao priliku da sarađujem u proteklom periodu", saopštio je Đokaj

Nakon skoro sedam godina, Leon Đokaj podnio je ostavku na funkciju generalnog direktora Direktorata za unapredjenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Prema njegovim riječima, ukidanje odnosno spajanje ministarstava i odnos prema manjinama ugrožavaju najveće crnogorske vrijednosti, a to je bogatstvo različitosti, multietnički i multireligijski sklad.

Leon Đokaj

“Zahvalan sam svima onima koji su mi ukazali povjerenje i pružili mi priliku da toliko godina radim u jednoj od najznačajnih institucija u našoj državi i svima onima s kojima sam imao priliku da sarađujem u proteklom periodu.
Sastav nove vlade, ukidanje(spajanje) ministarst(a)va, poruke koje svakodnevno čujemo od poslednjih izbora i odnos prema manjinama ugrožavaju naše najveće vrijednosti, a to je bogatstvo različitosti, multietnički i multireligijski sklad”, saopštio je Đokaj.

Ovakvim se postupcima, dodaje, dovodi u pitanje građanski, odnosno multietnički, multireligijski i mulkulturalni koncept Crne Gore.

“Sastav nove vlade, ukidanje(spajanje) ministarst(a)va i odnos prema manjinama ugrožavaju naše najveće vrijednosti, a to je bogatstvo različitosti, multietnički i multireligijski sklad i sve ovo zabrinjavaju svakog dobronamjernog građanina. Dakle, podriva se građanski, odnosno multietnički, multireligijski i mulkulturalni koncept Crne Gore”, naveo je Đokaj.

Prema njegovim ocjenama, koliko se poštuju i afirmišu ustavna načela o srazmjernoj zastupljenosti manjina i šta o manjinama misli buduća vlast najbolje govori činjenica da među “tkz. ekspertima” nema pripadnika manjinskih naroda. S toga, misli da “apostolskoj Vladi ne treba da “smetaju” pripadnici manjina ni “po dubini” i on ne želi biti funkcioner takve vlade”.

“Jednostavno, ne pristajem na ulogu “poštenog albanca” koju je u prošlom vijeku Rahman Morina imao u Miloševićevom režimu i zato mandatar i njegovi apostoli moraće da takve saradnike iz reda manjina potraže na nekim drugim adresama. Mislio sam da je odavno prošlo vrijeme “poštenih Albanaca, Bošnjaka, Hrvata…”, ali brine i to što je buduća Vlada primorana da potraži “Rahmana Morinu” i među etničkim Crnogorcima”, naveo je Đokaj.

Kako dodaje, imajući u vidu da se ne slaže sa onim što je naveo i ne želeći da bude saizvršilac u procesu urušavanju onoga što je do sada postignuto, prije svega na unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, odlučio je da podnese ostavku.

“Osim mene, iz istih razloga ostavku su podnjeli i sekretar MLJMP-a Valon Dasharami i generalni direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama, Ismet Latić. Koleginicama, kolegama i osobi koja bude preuzela zaduzenja koja sam ja obavljao u prethodnom periodu želim puno uspjeha u radu i još bolje rezultate”, zaključio je Đokaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mitar
03.12.2020-08:53 08:53

Bravo.

Nikola
03.12.2020-23:26 23:26

Albanac sa kicmom!