Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

DODIK ’’PREŽIVIO’’ NAPAD IZ BEOGRADA: Vučić iznevjerio očekivanja zapada, čeka ga Miloševićeva sudbina?

''Kristofer Hil je 90-ih bio desna ruka Holbruka, i sigurno je naučio njegovu političku matricu. Holbruku je 90-ih glavni cilj bio da natjera Miloševića da se odrekne Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Kad je to uradio brzo je ’rashodovan’. Vučić zna da se sličan scenario sprema i njemu, a njegova dvostruka igra između zapada i Moskve je odavno razotkrivena''

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kompanjon iz Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana, istina uz kontroverze, izabran za predsjednika ovog entiteta Bosne i Hercegovine, do skoro su u javnosti doživljavani kao ’’nokat i meso’’.

Nakon izbora u Bosni i Hercegovini, od te političke idile nije ostalo ništa. Da se Vučić distancirao od svog doskorašnjeg političkog intimusa, bilo je jasno i u predizbornoj kampanji kada su na izborima za predsednika Republike Srpske (RS), Dodika podržali ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban, ali ne i Vučić.

Za razliku od Putina i Orbana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se javno izjašnjavao o podršci Dodiku pred izbore, a uz to, u posljednjih par sedmica desile su se krajnje sporne situacije koje govore u prilog činjenici da se nekad veoma prisni saradnici, sada gledaju preko nišana.

U Bosni i Hercegovini u sred izborne kampanje, uhapšeni su članovi Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Mandić i Adam Šukalo koji su, kako se sumnja, po nalogu Vučića bili poslati da pomognu Dodikovim protivkandidatima.

Milorad Dodik i Vladimir Putin: Zna se čija je podrška najvažnija

Dan nakon izbora i proglašenja pobjede Dodika, portal banjaluka.net, objavio je tekst pod nazivom “Biračko mesto Andrićev venac” u kojem optužuje predsjednika Srbije Vučića za izazivanje krize u Republici Srpskoj posle izbora. Iza vlasništva ovog portala, kako su objavili bosanski i srpski mediji, stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika.

Zadaci zapada i uloga Kristofera Hila

Da bi čitava situacija bila jasnija, kao prvo treba rasvijetliti očekivanja koja Zapad ima u odnosu na Vučića. Kako su kazali naši dobro upućeni diplomatski izvori, zapad uslovno podržava Vučića i to samo da bi ispunio dva zdataka – primarni je da bi normalizovao odnose sa Kosovom, odnosno da bi Srbija priznala ovu državu.

Drugi ne manje važan cilj koji zapad preko srpskog predsjednika želi da ostvari je kontrola i smirivanje politički kapricioznog Milorada Dodika.

Kako su kazali naši dobro obavješteni izvori, ključna veza koja vodi računa da Vučić na pravi način ispunjava tu agendu je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

’’Hil je imenovan za ambasadora u Beogradu prije svega da bi igrao ulogu koju je 90-ih u odnosu na bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića imao američki izaslanik Ričard  Holbruk. Za vrijeme kreiranja Dejtonskog sporazuma Holbruk je sarađivao sa Hilom koji mu je bio desna ruka. Upravo je aktuelni američki ambasador u Beogradu glavna veza Vašingtona i zapada za kontrolu Vučića’’, rekli su naši izvori.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić: Polomili zube na Dodika

Međutim, kako kažu naši izvori, jasno je da tandem Vučić – Hil nije ispunio zadatak da marginalizuje Dodika.

’’Nakon što je Dodik pobijedio na izborima za predsjednika Republike Srpske, bez obzira na snažna negodovanja pristalica njegove protivkandidatkinje Jelene Trivić, koji tvrde da su izbori pokradeni, jasno je da prvi od ključnih zadataka koji je Vučiću postavljen, srpski predsjednik nije ispunio. Jer bez obzira na podršku koju je Beograd pružao protivnicima Dodika, to nije urodilo plodom’’, rekli su naši izvori.

Džaba i SNS specijalci

Vučićevim i Hilovim naporima u borbi protiv Dodika nije pomoglo ni slanje ’’specijalaca’’ članova Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimira Mandića i Adama Šukala koji su bili poslati da pomognu Dodikovim protivkandidatima. Mandić je, podsjećamo, bio i Vučićev čovjek koji je bio zadužen za koordinaciju ’’bitke za Nikšić’’, prilikom lokalnih izbora u ovom gradu u martu prošle godine.

Mandić i Šukalo su privedeni pa pušteni krajem septembra u jeku predizborne kampanje u Banjaluci, zbog sumnji da su kupovali glasove za Jelenu Trivić i Partiju demokratskog progresa Draška Stanivukovića.

To su objavili banjalučki mediji uz napomenu da su zadržani više sati nakon što im je pretresan automobil.

Mediji u BiH tada su pisali da je predsjednik Srbije – slanjem Mandića i Šukala u Banjaluku da logistički i finansijski podrže Jelenu Trivić, kao protivkandidatkinju Dodiku, ali i partiju Stanivukovića – puštio ’’niz vodu“ Milorada Dodika jer se navodno zbližio sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Milanović i Dodik

Predsjednik Hrvatske je sredinom septembra tri sata bio na Dodikovom privatnom imanju. Taj sastanak je bio povod da Vučić optuži svog nekadašnjeg banjalučkog kompanjona za izdaju i prisne veze sa Hrvatima.

Vučić u strahu od Moskve

Nakon pobjede Dodika i uz trenutnu situaciju na Kosovu, jasno je da Vučić nije ispunio nijedan od ključnih zadataka zapada.

Kako kažu naši izvori, to je katastrofa za zapad koji će sada morati sam da se obračunava sa Dodikom.

’’Izdejstvovano je ponovno prebrojavanje glasova u Republici Srpskoj, ali samo zahvaljujući zapadu, bez pomoći Vučića’’, rekli su naši izvori.

Pitanje koje se sada postavlja je zašto Vučić ne ispunjava zadatke zapada, i da li je to zato što nema uticaj na Dodika?

’’Malo je vjerovatno da Vučić ne bi mogao da utiče na Dodika. Mnogo vjerovatniji scenario je da se Vučić prepao Moskve jer je Dodik izrazito ruski čovjek, koji bezrezervno podržava režim Vladimira Putina. Jasno je da se Vučić uplašio reakcije Moskve koja sigurno ne bi reagovala blagonaklono kad bi srpski predsjednik, uz podršku SAD doprinio rušenju njihovog igrača Dodika’’, rekli su naši izvori.

Dodaju da je Vučić tako opet upao u providnu igru koja je lako ’’provaljena’’.

Čeka ga sudbina Miloševića?

Ključno pitanje koje treba postaviti je – zašto zapadu sada treba Vučić kada ne može da ispuni osnovne uslove zbog kojih ga drže na funkciji.

’’Zapad drži Vučića dok ne ispuni uslove, ili dok se ne uvjere da on nije kadar da odradi posao koji mu je namijenjen. Kad ispuni ono što mu je naloženo, čeka ga sudbina Slobodana Miloševića’’, kazali su naši izvori.

Slobodan Milošević i Ričard Holbruk: Da li se istorija ponavlja?

Podsjetimo, Milošević je 14. decembra 1995. godine potpisao Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Nakon potpisivanja sporazuma u Dejtonu, Milošević je nekoliko godina uz velike turbulencije ostao na vlasti da bi na kraju završio u Hagu nakon krize na Kosovu i NATO bombardovanja.

’’Upravo je Kristofer Hil 90-ih bio desna ruka Holbruka, i sigurno je naučio njegovu političku matricu. Holbruku je 90-ih glavni cilj bio da natjera Miloševića da se odrekne Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Kad je to uradio brzo je ’rashodovan’. Vučić zna da se sličan scenario sprema i njemu, a njegova dvostruka igra između zapada i Moskve je odavno razotkrivena’’, poručili su naši izvori.

R.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
13.10.2022-12:06 12:06

Dodik bi bijo primjeran za presednika federacije po demokrackom ujedinjenju Republike srpske, Crne Gore i Srbije.

TV_EU
13.10.2022-13:10 13:10
Reply to  Rovca

Koliko si nepismen :))) pravi litijaš !

Kritika
13.10.2022-15:25 15:25
Reply to  TV_EU

TV-EU
Tekst je vrlo pismeno napisan bez gramatičke greske. Đe imaš primjedbu ,ali ne ulazi u sadrzinu ako ti nije po volji.

Nikola
14.10.2022-07:21 07:21
Reply to  Kritika

Tekst je gramatičko ruglo…deder pročitaj još jedama……..i mrš govedo!

Milena
13.10.2022-13:39 13:39
Reply to  Rovca

I Rusije,sto da ne

Kimba
13.10.2022-13:32 13:32

Nisu ovo devedesete,ksda je tzv.jna vojska bila na vasoj strani.Sada se duplo slabiji a vasi protivnici oetostruko jaci.Izvolite godpodine,rovca.Bicete adekvatno docekani.Samompocnite prvi…..O ujedinjenju mozete samo da sanjate.Jefino dto mozete uzet iod bosne i kosova i crne gore,blato na opanke…….

Pe Pera
13.10.2022-14:01 14:01

A zato Milo opstaje, znači ardi po diktatu zapada a na štetu svog naroda…. Sad je sve jasno !