Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Dobrovoljci i propagandisti u službi SPC

Slučaj pravoslavnog hrišćanina Šorića i gošće vladike Grigorija, poslanice Viole fon Kramon, ukazuje na to ko su za njih relevantni tumači političkih prilika u Crnoj Gori, ali otvara i zanimljivu priču o lobističkoj ulozi SPC i njenih eparhija, za interese Vlade koja radi pod njihovim pokroviteljstvom u Crnoj Gori.

Što povezuje jednog novinara uglednog njemačkog medija, vladiku Srpske crkve, Zdravka Krivokapića, jednu njemačku poslanicu? Da nije naodmet postaviti ovakvo pitanje pokazuje nekoliko događaja i medijskih informacija, pišu Dnevne novine u današnjem izdanju.

PLAĆENI URADAK?

Na godišnjicu rada Krivokapićeve Vlade, naime, osvanuo je uradak ugledne njemačke medijske kuće Deutsche Welle, koji mnogo više podsjeća na neki PR proizvod nego reportažu o „ jednom danu crnogorskog premijera” kako je opisan. Malo je rečeno, da je prilog, čiji je autor Miodrag Šorić, neprijatno gledati, jer podsjeća na neukusni panigirik, sa elementima propagande koja zaista ne dolikuje uglednom mediju kakav je DW.

Centralni dio reportaže čini sekvenca iz Manastira Morača, gdje Krivokapić svraća da se odmori, nakon obilaska auto-puta. Propaganda koja podsjeća na onu sjevernokorejsku, kada izvještava o svom lideru, nameće se kao poređenje. Samo sa malom razlikom, što je ovdje autor inostrani novinar, visokopozicioniran u njemačkoj medijskoj kući.

Sve postaje mnogo jasnije kada pogledamo istoriju izvještavanja pomenutog autora o Crnoj Gori, posebno o pobuni kroz litije, koju je pratio. Ispod jednog od tekstova pod naslovom „Đukanovićev rat protiv Crkve“, koje je gospodin Šorić tada objavljivao, stoji napomena: „autor je pravoslavni hrišćanin i dobrovoljno se angažuje u Crkvi“. Takva identifikacija autora priloga baca sasvim novo svijetlo na sadržaj panigirika o Krivokapiću koji je potpisao Šorić. Sadržaj medijskog uratka je takav da jedan od tviteraša pita Šorića da li je to plaćeni sadržaj, na šta novinar nije odgovorio.

DIVLJENJE GRIGORIJU

Isti autor na sličan način divio se vladici Srpske crkve Grigoriju, koji je na čelu eparhije u Njemačkoj i koji je blizak krilu SPC koje je predvodio pokojni mitropolit Amfilohije.

Njegove su riječi da je Srbima bolje da izgube oko nego da se odreknu Kosova, jer je oko de falcto i de jure srpsko.

U Beogradu ga mediji često nazivaju „maserat vladika” zbog jednog snimka gdje na sastanak dolazi u luksuznim kolima čija je cijena paprena. Prije odlaska u Njemačku vladika Grigorije, inače zamonašen u Manastiru Ostrog, bio je episkop zahumsko-hercegovački, učenik Atanasija Jeftića.

Grigoriju su u Bosni zamjerili jer je svojevremeno izjavio da Srbija ne treba da se izvinjava za Srebrenicu. Protivnici su mu zamjerali da je Crkvu u Trebinju pretvorio u firmu i da je više biznismen nego vladika, a on je kritičarima odgovarao da je i „Kristos bio korporativna ličnost…” I sam Grigorije bio je avgusta ove godine predmet Šorićeve reportaže, sličnog profesionalnog kvaliteta kao ona emitovana o crnogorskom premijeru.

VIOLINE SKANDALOZNE PORUKE

Prije dva dana vladika Grigorije primio je u Diseldorfu Violu fon Kramon, evropsku poslanicu Zelenih, poznatu po konstatnim napadima na DPS i otvorenom lobiranju za Uru. Njih dvoje razmjenjivali su političke stavove, a poslanik DPS Andrija Nikolić objavio j e na svom Tviter nalogu da je sada jasnije zašto ova poslanica ima nediplomatske ispade i lobira protiv DPS. Skandalozan poziv biračima da ne glasaju za DPS jer su oni „prošlost, a URA budućnost, koju je Fon Kramon dala neposredno pred izbornu ćutnju, retvitovao je i novinar Šorić.

Slučaj „pravoslavnog hrišćanina Šorića i gošće vladike Grigorija, poslanice Viole fon Kramon, ukazuje na to ko su za njih relevantni tumači političkih prilika u Crnoj Gori, ali otvara i zanimljivu priču o lobističkoj ulozi SPC i njenih eparhija, za interese Vlade koja radi pod njihovim pokroviteljstvom u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve