Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DNP: Ustavni sud previše čeka sa pokretanjem postupaka

Demokratska narodna partija pozdravlja odluku sudije Mevlide Muratović da pokrene postupak za inicijativu ocjene ustavnosti odluke NKT-a, da objavi spisak crnogorskih državljana koji su bili u samoizolaciji, ali i postavljaju pitanje zbog čega se ovoliko dugo čekalo kako bi smisao pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i neustavna odluka NKT-a potpuno izgubile na značaju

Demokratska narodna partija pozdravlja odluku sudije Mevlide Muratović da pokrene postupak za inicijativu ocjene ustavnosti odluke NKT-a, da objavi spisak crnogorskih državljana koji su bili u samoizolaciji, ali i postavljaju pitanje zbog čega se ovoliko dugo čekalo kako bi smisao pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i neustavna odluka NKT-a potpuno izgubile na značaju.

foto DNP

“Jedino su građani čiji su lični podaci bili objavljeni pretrpjeli nenadoknadivu štetu zbog neustvanog djelovanja NKT-a. Interesuje nas kada sudije Ustavnog suda imaju namjeru da odlučuju po ustavnoj žalbi Milana Kneževića, koja im je dostavljena još 3. aprila. Gotovo da zvuči nevjerovatno da sudije Ustavnog suda još nijesu našle za shodno da održe sjednicu tzv. malog vijeća i odluče po žalbama Kneževićeve odbrane”, ističe se u saopštenju DNP-u.

Kako dodaju, očigledna je taktika da kao i u slučaju neustavnih mjera NKT-a, Milan Knežević prvo odsluži kaznu, a da sudije Ustavnog suda tek tad počnu odlučivati po njegovoj žalbi.

“Podsjećamo da je Kneževićeva žalba sudu u Strazburu zbog presude na četiri mjeseca zatvora koje je odslužio 2018. godine već prošla faze izjašnjenja države i da smo uvjereni da će biti usvojena kao potvrda politički vođenog procesa protiv njega. I u ovom slučaju kućnog pritvora nemamo dilemu kakva će biti odluka sudija Ustavnog suda, i biće prava senzacija ako sudije budu sudile po slovu zakona, ali smo ovim reagovanjem samo željeli da ukažemo na namjernu sporost onih koji bi trebalo da štite Ustav, ljudska prava i slobode. U svakom slučaju, ostaće zabilježeno da je presudom Milanu Kneževiću ustavna kategorija Skupštine još jednom dovedena u pitanje na način što je poslaniku onemogućeno da u punom kapacitetu obavlja svoju funkciju na koju je izabran voljom građana, a da Ustavni sud gotovo dva mjeseca ne odlučuje po njegovoj žalbi”, navodi se u saopštenju DNP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve