Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Ženski klub zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske solidarnosti

Inauguraciona sjednica, kako je saopšteno, na kojoj je učestovalo preko 50 delegata iz 16 država i šest međunarodnih organizacija, bila je podijeljena u dvije sesije

Ženski klub,  predstavlja zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske solidarnosti i koji nedvosmisleno ima jasnu namjeru da obezbijedi značajne i vidljive rezultate na polju rodne ravnopravnosti i istih šansi za sve nas, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović u pismu  Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM).

Na poziv generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), ambasadora Serđa Pjacija, Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) u sastavu članica delegacije poslanica Jovanka Bogavac i zamjenica članice delegacije poslanica Milosava Paunović prisusustovale su i uzele aktivno učešće na inauguracionoj sjednici povodom osnivanja Ženskog parlamentarnog foruma PAM-a, koja se održala u Parlamentu Portugala u Lisabonu u periodu od 4. – 5. jula 2022. godine.

Inauguraciona sjednica, kako je saopšteno, na kojoj je učestovalo preko 50 delegata iz 16 država i šest međunarodnih organizacija, bila je podijeljena u dvije sesije.

“Panel „Žene izbjeglice u regionu Euro-Mediterana i Zaliva u 2022. godini“ bio je prilika da prisutni povedu sadržajnu debatu o aktuelnom problemu koji se ogleda u 6,5 miliona žena i djece izbjeglica, koji su bili primorani da zbog ruske agresije pobjegnu iz Ukrajine ka drugim državama Evrope, Mediterana i svijeta, kao i o milionima izbjeglica koji napuštaju Bliski istok i Sahel zbog regionalnih sukoba i klimatskih promjena. U okviru ovog panela prisutni su, takođe, razgovarali o opasnostima koje proističu iz trgovine i eksploatacije ljudima na međunarodnom nivou. Drugi dan sjednice bio je posvećen „Rodnoj ravnopravnosti u zemljama Euro-Mediterana i Zaliva: perspektive u postpandemijskoj eri“ sa fokusom na značajnu ulogu žena u suočavanju sa posljedicama kovid 19, konkretno u pristupu obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenim uslugama”, saopštili su iz Skupštine.

U svom uvodnom izlaganju, Žoana Lima , šefica portugalske delegacije u PAM-u, podsjetila je prisutne da uprkos tome što je rodna ravnopravnost naširoko prepoznata kao ključan faktor za postizanje tolerantnih društava i održivog razvoja, “rodne nejednakosti i dalje postoje u većini djelova svijeta, uključujući Euro-Mediteranski i Zalivski region”. Lima je izrazila uvjerenje da” poslanici i poslanice imaju ključnu ulogu u odlučivanju o načinima povećanja učešća i zastupljenosti, te osnaživanju žena na svim nivoima društva”.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana Đenaro Miljore, kako se navodi, naglasio je potrebu za neuporedivo snažnijim koracima koji vode do rodne ravnopravnosti.

“Đenaro je naglasio da će Ženski parlamentarni forum služiti kao jedinstvena platforma PAM- a posvećena za diskusiju o politikama i zakonima koji se mogu uspostaviti kako bi se osigurala regionalna parlamentarna strategija za promovisanje nastavka rodne ravnopravnosti i rješavanje iznenadnih razvoja događaja”, dodaje se.

Ana Katarina Mendeš  ministarka za parlamentarne poslove u kabinetu premijera Vlade Republike Portugal, izjavila je da Portugal trenutno ima 34,2 odsto poslanica u parlamentu.

Mendeš je dodala da su “Žene su najranjivije u situacijama sukoba, kao primjer agresiju nad Ukrajinom od strane Rusije, kao i sukobe u širem okruženju, poput Jemena i Etiopije. Potreban je novi pristup politici migracija, posebno u borbi protiv mreža trgovaca ljudima”, dodala je Mendeš i navela da Vlada Portugala pruža punu podršku novoformiranom Forumu, koji će biti od ključnog značaja za izgradnju principa jednakosti za buduće generacije.

Generalni sekretar Serđo Pjaci istakao je da se od svog osnivanja PAM bavi rodnim pitanjima, te da je rodna ravnopravnost uvjek bila prioritet u okviru svog Stalnog odbora za ljudska prava i dijalog među civilizacijama.

Na čelu predsjedništva Ženskog parlamentarnog foruma izabrana je Žoana Lima, šefica Delegacije Parlamenta Republike Portugal u PAM-u, zajedno sa poslanicom Parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata Mariamom Majed Bin Tenejom (Maryam Majed Bin Theneya) i poslanicom Parlamenta Alžira Fatmom Zohrom Abdiom (Fatma Zohra Abdi), dodao je Pjaci.

“Definisana struktura Foruma podrazumijeva da su njegovi članovi/ce upravo poslanici/ce oba pola, da se predsjedavajući/ća bira među članovima/ca Foruma na određeno vrijeme, na period od dvije godine, da se sjednica Foruma održava svake godine na proljeće, da se predsjedništvo naizmjenično rotira između sjeverne i južne geopolitičke grupe, da se za vrijeme trajanja mandata biraju dva potpredsjednika/ce, te da se jednom godišnje održava sastanak Ženskog parlamentarnog foruma PAM-a”, zaključio je generalni sekratar PAM-a Serđo Pjaci

Jana Kjara Em  članica italijanske delegacije u PAM-u, iznijela je alarmantne podatke o broju žena izbjeglica, koji su prouzrokovani Sirijskim ratom koji datira od 2011. godine, a koji se odnosi na blizu dva miliona žena i dalje izbjeglih u Tursku i Liban, kao i brutalnom agresijom Rusije nad Ukrajinom koja je primorala blizu sedam miliona žena i djece da napuste svoje domove, izlažući se nasilju i kršenju osnovnih ljudskih prava.

“U tom pravcu, parlamentarci treba da preuzmu vodeću ulogu u primjeni koherentnih zakona kako bi se zaštitila prava žena izbjeglica”, navela je Kjara Em.

Na inauguracionoj sjednici prisutnima su se obratili ukrajinska poslanica i kopredsjedavajuća Kluba za jednake mogućnosti Marija Jonova (Mariia Ionova), ambasadorka Ukrajine u Portugalu Ina Ohnivec (Inna Ohnivets), koordinator Plataforme za podršku izbjeglicama Andre Kosta Žorž (André Costa Jorge), predsjednica Portugalskog savjeta za izbjeglice Monika Olivera Farinja (Mónica d’Oliveira Farinha) i državna sekretarka za ravnopravnost i migracije Portugala Izabel Almeida Rodrigeš (Isabel Almeida Rodrigues).

“Delegati su naveli da je važno razmotriti ljudska prava svakog migranata, bez obzira na zemlju porijekla i razloge koji su ih naveli da pobjegnu. Ključni nalazi debate su potreba za boljom politikom integracije za izbjeglice i tražioce azila, posebno u pogledu njihovog pristupa tržištu rada, sticanju jezičkih vještina i njihovog obrazovanja. Ženski parlamentarni forum će biti važan prostor za razmjenu dobrih zakonskih rješenja i najboljih praksi među članicama PAM-a, posebno u pogledu nediskriminacije i borbe protiv trgovine ljudima”, istakli su iz Skupštine.

Poslanica Milosava Paunović obratila se prisutnima i pročitala pismo predsjednice Skupštine Crne Gore mr Danijele Đurović, koja se u ime Skupštine i u svoje ime zahvalila na pozivu da prisustvuje osnivanju Ženskog parlamentarnog foruma.

„Forum neminovno kroz energiju žena, njihovu percepciju stvarnosti, jedinstven senzibilitet i potrebu za boljom budućnošću, predstavlja veoma značajan pokazatelj demokratskih procesa i univerzalnih vrijednosti za koje se zajednički istinski zalažemo kao mediteranska porodica – okrenuta postulatima tolerancije, međusobnog poštovanja i ravnopravnosti. Kao ženi koja je nakon 20 godina izabrana na čelo crnogorskog parlamenta, predstavlja mi izuzetnu čast da povodom osnivanja Ženskog parlamentarnog foruma Parlamentarne skupštine Mediterana, iskažem otvorenu radost zbog postojanja jednog ovakvog formata koji direktno podstiče emancipaciju žena i stvara praktičnu potrebu da upravo žene budu neodvojivi i u najvećoj mogućoj mjeri intregralni dio političkih, poslovnih i društvenih procesa u našem regionu i šire”, kazala je Paunović.

Raduje je činjenica da je PAM, koji se od svog osnivanja bavi rodnim pitanjima i povećanju broju žena u političkom životu osnovao ovaj Forum koji je za sve.

“Uvjerenja sam, potvrda razumijevanja potrebe da se ponudi prostor za debatu o svim preprekama sa kojima se suočavaju žene u savremenim društvima, sa fokusom na aktuelne problematike „žena izbjeglica u 2022. godini” i „rodne ravnopravnosti u našim regionima nakon pandemije“, koje će biti teme, konkretno, ovog događaja. Na kraju, želim naglasiti da je Skupština Crne Gore u prvom kvartalu prošle godine osnovala Ženski klub, koji čine poslanice svih političkih partija zastupljenih u parlamentu. Ženski klub, koji je inače veoma aktivan, predstavlja zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske solidarnosti i koji nedvosmisleno ima jasnu namjeru da obezbijedi značajne i vidljive rezultate na polju rodne ravnopravnosti i istih šansi za sve nas“, navodi se u pismu predsjednice Đurović.

Ispred domaćina Foruma, kako dodaju,  na zatvaranju istog, pristunima se obratio predsjednik Parlamenta Portugal Augusto Santos Silva (Augusto Santos Silva) navodeći da inicijative koje osnažuju žensku populaciju, ujedno osnažuju i mušku populaciju, te shodno tome naglasio punu podršku ovom formatu i izrazio uvjerenje da će Forum direktno doprinijeti učvršćivanju pozicija žena u društvu čime se jača međusobno razumijevanje, tolerancija i ujedno čini da progres naših zajednica bude dinamičniji i zdraviji.

“Sagovornici su saglasni da su glavni ciljevi Ženskog parlamentarnog foruma PAM-a postizanje znatno većeg nivoa rodne ravnopravnosti, promovisanje ženskih prava kao osnovnih ljudskih prava, povećanje zastupljenosti žena u političkom životu i promocija važnosti obrazovanja za djevojčice, sa akcentom na aktuelna ratna dešavanja i pandemiju kovid 19, koji čine našu sadašnjost i izvjesno blisku budućnost”, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve