Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici o kandidatima za Ustavni sud odlučuju 28. novembra

Ona je podsjetila da je kao prvi mogući termin za ponovno izjašnjavanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda planirala 22. novembar 2022. godine, ali se, zbog obaveza jednog dijela poslanika koalicije Crno na bijelo, od toga odustalo.

Kolegijum predsjednice Skupštine dogovorio je novi termin za drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda, i to 28. novembar, saopštila je šefica parlamenta, Danijela Đurović.

“Cijeneći neophodnost pune posvećenosti i potrebe prisustva svih poslanica i poslanika prilikom glasanja o bitnim tačkama, među kojima posebno ističem drugo glasanje za sudije Ustavnog suda, danas sam pozvala sve šefove poslaničkih klubova kako bismo na Kolegijumu razriješili određene nedoumice vezane za datum kada ćemo se u plenumu o ovim pitanjima izjašnjavati”, saopštila je Đurović.

Ona je podsjetila da je kao prvi mogući termin za ponovno izjašnjavanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda planirala 22. novembar 2022. godine, ali se, zbog obaveza jednog dijela poslanika koalicije Crno na bijelo, od toga odustalo.

“U tom smislu, dogovoren je novi termin za drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda, i to 28. novembar 2022. godine, kao prvi mogući datum kada se o ovoj važnoj temi može glasati. U skladu sa dogovorom sa današnjeg Kolegijuma, očekujem prisustvo svih poslanika kako bismo konačno ovom pitanju posvetili punu pažnju i pokušali da ga riješimo na dobrobit građana i države”, istakla je ona.

Takođe, ukazuje, kako kaže, da je ponovo sazvala sastanak na nivou predsjednika parlamentarnih partija za petak, 18. novembar 2022. godine, sa željom i namjerom da se što prije dođe do rješenja, između ostalog, i o ovom pitanju koje već dugo opterećuje crnogorsku javnost.

“Vjerujem da ćemo na pomenutom sastanku doći do kompromisa kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda i da ćemo na taj način otvoriti put i za rješavanje drugih pitanja koja blokiraju proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. To su, kao što je poznato, kompletiranje Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, te sprovođenje izborne reforme. Kao predsjednica Skupštine, još jednom iskazujem punu opredijeljenost i odlučnost da radim na prevazilaženju ozbiljne društveno-političke krize u kojoj se nalazimo već neko vrijeme, te u tom smislu smatram da su najavljeni sastanak lidera partija 18. novembra i sjednica 28. novembra korak naprijed u tom pravcu”, zaključila je Đurović.

Ustavni odbor Skupštine za sudije Ustavnog suda kandidovao je Snežanu Armenko , Iliju Vukčevića,  Jadranku Novaković i  Jelenu Ružičić.

Na sjednici parlamenta 21. oktobra ni jedan od predloženih kandidata nije dobio dvotrećinsku podršku.

Glasanju je tada prisustvovao 41 poslanik Demokratskog fronta, Demokrata i koalicije Crno na bijelo, ali je to za izbor bilo nedovoljno jer je nedostajalo minimum 13 glasova.

Ustavni sud treba da ima sedam sudija, ali ih je trenutno troje,pa ne postoji kvorum za odlučivanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve