Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović vratila predlog za razrješenje Đukanovića: Ispravite inicijativu i uskladite je s Poslovnikom

Dostavljeni Predlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dvije faze koje podrazumijevaju, ali i zahtijevaju odvojene predloge

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović vratila je na ispravku predlog DF, Demokrata, URA i SNP za razrješenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

-U konkretnom slučaju potrebno je ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav – saopštila je Đurović.

Odgovor Predsjednice parlamenta Danijele Đurović podnosiocima inicijative prenosimo u cjelosti:

U vezi sa Vašim Predlogom za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupka za razrješenje predsjednika Crne Gore broj 00-74/22-40 od 24.09.2022 godine obavještavam Vas i ukazujem na sljedeće;

Dostavljeni Predlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dvije faze koje podrazumijevaju, ali i zahtijevaju odvojene predloge. Te faze su prepoznatljive i u samom naslovu dostavljenog Predloga, ali su u njemu naznačene kao jedan postupak.

Ukazujem da je odredbama člana 98 Ustava Crne Gore i članovima 184, 185 i 186 Poslovnika Skupštine Crne Gore procedura jasno precizirana.

Naime, iz navedenih propisa nedvosmisleno proizilazi da je u konkretnom slučaju potrebno
ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Tek nakon završene procedure po tom predlogu i usvajanja odiuke Skupštine da je predsjednik povrijedio Ustav, stiču se uslovi da se predloži dalji nastavak postupka
i saglasno ispunjenosti uslova podnese predlog za razrješenje.

Pošto je dostavljenim aktom objedinjen predlog za dva postupka to Vas u skladu sa odredbama člana 132 stav 1, a u vezi sa članovima 154 stav 1 Poslovnika Skupštine Crne Gore obavještavam da je potrebno da dostavljeni Predlog ispravite i uskladite sa odredbama Poslovnika tj. formulišete ga kao predlog za pokretanje postupka da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, te Vas pozivam da u tom smislu upodobite Predlog broj 00-74/22-40 od 24.09.2022. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
GRAĐANSKI
01.10.2022-14:08 14:08

P R I J E D L O G

Svetlana M.
01.10.2022-14:52 14:52

PRIJEDLOG