Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Vlada da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore

Naime, navode, Đurović je jasno i glasno rekla da se treba što prije potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je nakon deset godina konačno došlo vrijeme da se to pitanje riješi na način koji je prihvatljiv i za državu Crnu Goru i za SPC

S obzirom na javne reakcije koje su uslijedile nakon intervjua predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović u emisiji Argumenti, Socijalistička narodna partija Crne Gore poručuje da želi da stavi tačku na zlonamjerne interpretacije predsjednicine izjave vezane sa Srpsku pravoslavnu crkvu i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Naime, navode, Đurović je jasno i glasno rekla da se treba što prije potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je nakon deset godina konačno došlo vrijeme da se to pitanje riješi na način koji je prihvatljiv i za državu Crnu Goru i za SPC.

“To je, kao što su funkcioneri SNP CG više puta izjavljivali, bio jedan od osnovnih preduslova našeg ulaska u 43. Vladu i jedan od ključnih ciljeva našeg političkog djelovanja. Što se tiče Crnogorske pravoslavne crkve, predsjednica Đurović je stavila do znanja da se temeljni ugovori mogu potpisivati samo sa kanonski priznatim crkvama, što CPC u ovom trenutku nije, i nagovijestila da nema pravo ni želju da zadire u crkvene procedure i pravila”, navodi SNP.

U svakom slučaju Đurović, poručuju, ostavlja Vladi Crne Gore, čija je to nadležnost, da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore.

Ovim odgovorom želimo da okončamo dalje polemike koje mogu nastati u vezi sa pomenutim pitanjem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Oscar
24.06.2022-12:58 12:58

“Đurović je stavila do znanja da se temeljni ugovori mogu potpisivati samo sa kanonski priznatim crkvama, što CPC u ovom trenutku nije,…” E mnogo si bistra, ti nijesi kanonsko pravo završila i nijesi bog da odlučujem sa kim će Vlada potpisati ugovore. To bi značilo da u Sjevernoj Makedoniji nijesu trebali insistirati na svojoj Crkvi MPC OA nego da potpišu Ugovor sa crkvom Srbije za koju poslije se 55 godina ustanovi da je kršila kanone, tj. pogrešno optužila makedonsku crkvu. A drugo ne može se taj ugovor zvati temeljni jer nije međunarodnog karaktera, nije između dvije države. Toliko smo valjda… Pročitaj više »

KLEMENTINA
24.06.2022-13:00 13:00

Svi vi koji polemišete,čas ovako čas onako, mislite da možete OČISTITI SAVJEST GRDNO se VARATE.Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji.

Mare
24.06.2022-16:42 16:42

Bas bih voljela da nam malo elaboriras o tim kanonima o kojima pricas.Vjerovatno si jako upucena u to.Sve su te price uzaludne,CPC je Isusova crkva,a kanoni se
daju iz drugih razloga.Da bi neko bio vjernik ne trebaju mu kanoni.
Vasa crkva postoji od 1922 god.,onda ste ukinuli CPC,koja je bila autokefalna.Zaposjeli ste nase manastire i crkve ali brzo ce doci dan kad ce CPC ponovo biti autokefalna.,svoja na svome,a crkva Srbije takodje svoja na svome.