Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović učestvovala na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Predsjednica Skupštine Crne Gore mr Danijela Đurović, u okviru diskusije na plenarnoj sjednici, imala je izlaganje na temu: ''Održivi razvojni ciljevi za životnu sredinu. Uticaj krize na Jugoistočnu Evropu i: a) sigurnost snabdijevanja energijom i b) poljoprivredno-prehrambeni lanac''

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u sastavu: predsjednica Skupštine mr Danijela Đurović, šefica Delegacije, Dragica Sekulić i Milosava Paunović, članice Delegacije, učestvovala je na Devetom plenarnom zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, organizovanom od 31. maja do 2. juna 2022. godine u Atini, saopšteno je iz te institucije.

Predsjednik Parlamenta Republike Grčke i predsjednik Parlamentarne skupštine SEECP-a Konstantin Tasulas otvorio je zasijedanje, a u uvodnom dijelu učesnicima skupa obratili su se generalni sekretar za međunarodna ekonomska pitanja u grčkom Ministarstvu vanjskih poslova Joanis Smirlis i viši analitičar za ekonomske politike Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i koordinator Strategije za Jugoistočnu Evropu 2030 Arslan Umut Ergezer.

Predsjednica Skupštine Crne Gore mr Danijela Đurović, u okviru diskusije na plenarnoj sjednici, imala je izlaganje na temu: „Održivi razvojni ciljevi za životnu sredinu. Uticaj krize na Jugoistočnu Evropu i: a) sigurnost snabdijevanja energijom i b) poljoprivredno-prehrambeni lanac“.

“Ističući krucijalni značaj ove teme za čitavi region, predsjednica Skupštine naglasila je da je naša zajednička težnja da omogućimo zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, uz istovremeno očuvanje ekonomskih i prirodnih resursa, za uživanje budućih generacija. U vremenima kakva su današnja, kada se suočavamo sa ratnom, finansijskom, zdravstvenom i ekološkom krizom, posebno je izazovno ispunjavanje postavljenih ciljeva održivog razvoja, ocijenila je predsjednica Đurović. Ona je predstavila aktivnosti koje je Crna Gora, kao država koja je snažno opredijeljena ka zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena, realizovala u cilju daljeg razvoja ekonomije, u skladu sa ekološkim principima”, navodi se u saopštenju.

Đurović je saopštila da je cilj svih naših država obezbjeđivanje dovoljnih količina energije na ekonomski i ekološki prihvatljiv način, nesmetano snabdijevanje poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, te postizanje kompromisa između privrede i ekologije.

“Dodala je da je evidentno da je pred nama još jedan težak period u kojem ćemo se suočiti sa problemima obezbjeđivanja hrane, energenata ali i očuvanja stabilnosti. Predsjednica Đurović iznijela je mišljenje da je postojanje regionalnih inicijativa i njihova uloga od posebnog značaja upravo u kriznim vremenima, kada se očekuje da se na ovakvim i sličnim forumima kroz otvoren dijalog dođe do rješenja koja će biti na dobrobit građana cijele regije”, piše u saopštenju.

Predsjednica Skupštine Crne Gore zaključila je da je solidarnost ključ i glavni princip koji treba da nas okuplja i vodi u ovim kriznim vremenima. S tim u vezi, pozvala je sve učesnice SEECP na solidarnost i saradnju kako bi sinergetskim djelovanjem uspjeli da prebrodimo nadolazeće izazove.

Na kraju izlaganja, ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da Crna Gora sljedeća preuzima predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, te izrazila spremnost za učini sve da probudi duh solidarnosti i jedinstva među učesnicama ovog regionalnog foruma.

“Članice Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS SEECP Dragica Sekulić i Milosava Paunović učestvovale su na sastancima opštih odbora, Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju i Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, kao i sastanku Stalnog odbora”, dodaje se u saopštenju.

Tom prilikom, poslanica Dragica Sekulić izabrana je, na jednogodišnji mandat, za predsjednicu Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku PS SEECP. Na sastancima opštih odbora utvrđeni su tekstovi nacrta izvještaja i rezolucija, koji su sljedećeg dana razmotreni i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine. Tokom sastanka Stalnog odbora, poslanici su usvojili plan predsjedavanja za sljedeću godinu.

“Zasijedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi okončano je usvajanjem Završne deklaracije, kojom su se učesnice Procesa obavezale da zajednički rade na jačanju mehanizama i regionalnih institucija u cilju odgovara na rastuću krizu životne sredine, kao i da sprovode aktivnosti u cilju postizanja zaštite životne sredine u okviru održivih ekonomija. Takođe, učesnice SEECP-a osudile su nezakonitu invaziju Ukrajine od strane oružanih snaga Rusije, te izrazili solidarnost sa narodom i Vladom Ukrajine”, zaključuje se u saopštenj

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve