Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: U Crnoj Gori svjedočimo snažnim rodno podijeljenim ulogama koje diktiraju patrijarhalni obrasci

Ona je naglasila da su nedavno održani lokalni izbori pokazali da su žene bile minimalno zastupljene na odborničkim listama, čime se krši princip kvota propisan Zakonom o izboru odbornika i poslanika

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović učestvovala je na samitu Women political leaders 2023, koji je održan u Briselu 7. i 8. juna 2023. godine.

Govoreći na temu povećanja broja i uticaja žena u politici, Đurović je istakla da u Crnoj Gori, uprkos brojnim naporima koji se već decenijama ulažu u cilju stvaranja društva jednakih mogućnosti za sve, i dalje svjedočimo snažnim rodno podijeljenim ulogama koje diktiraju patrijarhalni obrasci kojih se nismo uspjeli osloboditi.

“Da bismo postigli rodno ravnopravnu političku zastupljenost, neophodno je da osnažimo primjenu postojećih mehanizama – kvota, ali i da ih proširimo i na same političke partije koje bi ovakvim i sličnim mjerama pokazale nedvosmislenu spremnost da pruže podršku ženskom političkom djelovanju. Treba obratiti pažnju i na različite programe obuke i liderstva koji ne samo da uče žene kako da razumiju institucionalne procedure, već im pomažu da stvore zajednice, postanu samopouzdane, sigurnije i odlučnije, te da nauče mehanizme samoodbrane od ugnjetavanja”, istakla je predsjednica Skupštine.

Ona je naglasila da su nedavno održani lokalni izbori pokazali da su žene bile minimalno zastupljene na odborničkim listama, čime se krši princip kvota propisan Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

“Ukoliko ne budemo poštovali ovu mjeru, vrlo je vjerovatno da ćemo svjedočiti padu ionako malog broja odbornica što će dodatno produbiti postojeću neravnopravnost”, poručuje Đurović.

Ističući da su poslanice 27. saziva Skupštine Crne Gore oformile Ženski klub i da su, prevazilazeći partijske razlike, uspjele da pokrenu usvajanje niza zakonskih rješenja koja se, prvenstveno, odnose na poboljšanje položaja žena i djece, Đurović je istakla da su time pokazale da su, u interesu građana, spremne da sarađuju i doprinose razvoju naše zajednice.

“Da bi ubrzale svoje političke karijere, ženama je potrebna komunikacija, povezanost i zajednica, a ovaj samit je imao za cilj da poveća i broj i uticaj žena na političkim rukovodećim pozicijama, optimizujući moć komunikacije i veze za izgradnju novih zajednica znanja za žene političke liderke svuda”, zaključila je predsjednica Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve