Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đurović-Sobotka: Austrija vidi Crnu Goru kao članicu i državu koja ima evropsku perspektivu

Afirmišuću frekventnu komunikaciju sa austrijskim zvaničnicima na najvišem nivou, Đurović je iskazala zadovoljstvo činjenicom da je sastanak upriličen na Dan Evrope

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović razgovarala je danas sa Volfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Austrije, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Afirmišuću frekventnu komunikaciju sa austrijskim zvaničnicima na najvišem nivou, Đurović je iskazala zadovoljstvo činjenicom da je sastanak upriličen na Dan Evrope.

“Današnji sastanak jasna je poruka da Austrija vidi Crnu Goru kao članicu i državu koja ima evropsku perspektivu“, kazala je Đurović.

Ona je naglasila da Crna Gora prepoznaje kontinuiranu političku i partnersku podršku Austrije u procesu evropske integracije i zahvalila na naporima da u kompleksnom geopolitičkom kontekstu naša zemlja što prije postane članica evopske porodice.

Đurović je ukazala na stratešku važnost regiona Zapadnog Balkana, apostrofirajući značaj posvećenosti evropskih institucija i država članica politici proširenja. Na toj liniji, predsjednica Đurović je istakla da parlamentarna diplomatija predstavlja značajan mehanizam koji može biti od velike pomoći pri ulasku u EU.

U kontekstu aktuelnih političkih prilika u našoj zemlji, predsjednica Skupštine je istakla da našoj zemlji predstoje brojne reforme na unutrašnjem planu, te da je neophodan dijalog svih političkih aktera u cilju kompletiranja Sudskog savjeta i Ustavnog suda.

Predsjednik Sobotka je pozdravio dobre bilateralne odnose, ističući da Austrija cijeni Crnu Goru kao pouzdanog partnera. On je kazao da Crna Gora treba da posvećeno radi u pogledu zatvaranja pregovaračkih poglavlja, kao i da je u izazovnim pitanjima ključno postići kompromis.

Predsjednik Nacionalnog savjeta je kazao da Austrija želi da unapređuje ekonomske i privredne odnose sa Crnom Gorom, te da je turizam oblast u kojoj je moguće kontinuirano razmjenjivati iskustva.

Današnja posjeta bila je prilika da delegacija Nacionalnog savjeta razgovara i sa polaznicima edukativnih programa Demokratske radionice „Barbara Pramer“, Simulacije rada parlamenta i Programa stažiranja. Susret je bio prilika za učenike i studente da postave pitanja predsjednici i uvaženom gostu, koja su se uglavnom odnosila na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i podršci koju Austrija može pružiti Crnoj Gori u tim nastojanjima, kao i na ulogu mladih na tom putu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović poručila je učesnicima da je 9. maj simbol Evrope kojim se slavi mir i jedinstvo na evropskom kontinentu i ukazala na značaj što bržeg napretka Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

“Uloga vas kao mladih posebno je značajna zbog vaše energije, kreativnosti i hrabrosti da tražite nova rješenja i nove odgovore kako na stare tako i nove izazove“, istakla je Đurović.

Predsjednik Sobotka govorio je o značaju demokratije, zajedništva i solidarnosti, kao i značaju preuzimanja odgovornosti u traženju najboljih rješenja za dobrobit društva i države, u kojoj je onda moguć i individualni razvoj svakog pojedinca.

“Demokratija nije poklon, na njoj se radi i ona nije moguća bez učešća građana – rekao je Sobotka i poželio dalji napredak Crnoj Gori u budućem periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve