Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa Sobotokom: Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO-a i država kojoj je pristupanje EU i dalje ključni prioritet

Predsjednica Skupštine je istakla da Crna Gora veoma cijeni kontinuiranu političku i ekspertsku podršku ustrije u procesu evropske integracije i austrijskim naporima da se politika proširenja EU održi visoko na agendi ostalih država članica Unije

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se juče u Beču sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom, i tom prilikom istakla da Uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje Evropskoj uniji i dalje ključni prioritet.

Đurović je izrazila zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa predsjednikom Sobotkom, prijateljem Crne Gore i njenog naroda i zahvalila na doprinosu austrijskom parlamentu u uspostavljanju programa “Demokratske radionice“, te lično predsjedniku Sobotki na video obraćanju i divnim porukama povodom nedavnog obilježavanja desete godišnjice od uspostavljanja ovog uspješnog projekta.

“Pohvalivši odlične odnose Crne Gore i Austrije, saradnju u svim oblastima, uz poseban akcenat na kontinuirani politički dijalog na svim nivoima, ona je zahvalila na podršci koju ova zemlja pruža našoj državi, ali i regionu Zapadnog Balkana, na polju evropske integracije”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Skupštine je istakla da Crna Gora veoma cijeni kontinuiranu političku i ekspertsku podršku ustrije u procesu evropske integracije i austrijskim naporima da se politika proširenja EU održi visoko na agendi ostalih država članica Unije.

“Istakavši važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru, te zadovoljstvo zbog postignutog političkog dogovora o kandidatima za sudije Ustavnog suda, predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će 27. februara doći do njihovog izbora”, ističe se u saopštenju.

Uprkos složenosti unutrašnje političke situacije, Crna Gora ostaje pouzdan partner NATO saveza i država kojoj je pristupanje Evropskoj uniji i dalje ključni prioritet, ukazala je Đurović i naglasila da skoro osamdeset odsto naših građana i dalje podržava proces pristupanja EU.

Ona je iskoristila priliku da ponovi poziv predsjedniku Sobotki da zvanično posjeti Crnu Goru.

Sobotka je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa predsjednicom Đurović i istakao da je to prilika da se dodatno unaprijede već dobri odnosi između dvije države.

Naročit akcenat stavio je na proslavu desetogodišnjice Demokratskih radionica “Barbara Pramer”, koja je nedavno organizovana u Podgorici, te ukazao da ovakve aktivnosti predstavljaju dobar model za nastavak i produbljivanje saradnje između austrijskog i crnogorskog parlamenta.

Takođe, predsjednik Sobotka je pohvalio izuzetno uspješnu saradnju koju su dvije zemlje ostvarile tokom pandemije Kovid 19, kao i u oblastima sajber bezbjednosti, borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja oružja.

“Što se tiče puta Crne Gore ka EU, on je istakao da će naša država, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana imati nedvosmislenu podršku Republike Austrije kako bi što prije postale članice velike evropske porodice naroda”, navodu se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim važnim temama, kao što su posljedice pandemije Kovid 19, ratna dešavanja na tlu Evrope, energetska kriza, klimatske promjene i brojnim drugim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve