Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa Pritčardom i Vitingdejlom: Crna Gora i Ujedinjeno kraljevstvo njeguju istinsko partnerstvo u brojnim oblastima

Predsjednica Đurović je upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na proces izbora sudija Ustavnog suda koji je planiran za 27. februar

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas u Beču sa potpredsjednikom PS OEBS Markom Pritčardom i šefom Delegacije Ujedinjenog Kraljevstva pri OEBS-u Džonom Vitingdejlom.

“Predsjednica Đurović je izrazila zadovoljstvo zbog susreta sa poslanikom koji je u Birmingemu izabran na funkciju potpredsjednika PS OEBS, te odmah opravdao očekivanja i pokazao proaktivan pristup iniciranjem predloga za reformu i obnovu PS OEBS”, saopšteno je iz Skupštine.

Naglasivši da je Crna Gora zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom kao jednim od vodećih aktera na međunarodnoj geopolitičkoj sceni, Đurović je istakla da posebno cijenimo što London nastavlja da pruža podršku našem evropskom putu nezavisno od izlaska iz EU. U tom kontekstu, istakla je da je Crna Gora beskompromisno posvećena razvoju savezništva sa ovom državom u okviru NATO-a i ukazala na značaj cjelokupnog britanskog angažmana i doprinosa Alijansi.

Kada je u pitanju bilateralna saradnja, ona je ukazala da Crna Gora i Ujedinjeno kraljevstvo njeguju istinsko partnerstvo u brojnim oblastima od značaja za obije države.

Predsjednica Đurović je upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na proces izbora sudija Ustavnog suda koji je planiran za 27. februar.

“Potpredsjednik PS OEBS Mark Pritčard se zahvalio predsjednici Đurović na podršci njegovoj kandidaturi za potpredsjednika PS OEBS prošle godine, kao i na doprinosu koji je dala uspostavljanju odličnih odnosa sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju i saradnje sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore, a koji su nedavno realizovali kampanju „Šta bi ti na mom mjestu?“ u kojem je predsjednica učestvovala i sama, s ciljem borbe protiv nasilja u onlajn prostoru kome su izložene politički aktivne žene”, navodi se u saopštenju.

Osvrnuvši se na političku situaciju u Crnoj Gori, Pritčard je istakao da smatra dragocjenim napore predsjednice Đurović koji su rezultirali dogovorom oko kandidata za sudije Ustavnog suda.

On je ponovio da će Crna Gora, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana i u narednom periodu imati nedvosmislenu podršku Ujedinjenog Kraljevstva u procesu pristupanja Evropskoj uniji jer je to jedini put za uspostavljanje demokratskih standarda, jačanja vladavine prava i poboljšanja kvaliteta života građana.

“Sagovornici su se saglasili da postoji još puno prostora za saradnju između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, te da treba učiniti sve što je potrebno da se ona u narednom periodu i realizuje”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve