Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa koizvjestiocima PSSE: Postići kompromis 12. decembra oko ključnih pitanja

Koizvjestioci PSSE su izrazili zabrinutost zbog blokade u kojoj se Crna Gora nalazi već mjesecima, te ponudili svu potrebnu pomoć u prevazilaženju ovakvog stanja. U tom smislu, istakli su da je 12. decembar datum kada treba da se postigne kompromis oko ključnih pitanja, što treba da ima za cilj da se ostvari napredak u ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu sa Evropskom unijom

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović održala je danas onlajn sastanak sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu Damjanom Kotijeom i Nikosom Tornaritisom.

Koizvjestioci PSSE su izrazili zabrinutost zbog blokade u kojoj se Crna Gora nalazi već mjesecima, te ponudili svu potrebnu pomoć u prevazilaženju ovakvog stanja. U tom smislu, istakli su da je 12. decembar datum kada treba da se postigne kompromis oko ključnih pitanja, što treba da ima za cilj da se ostvari napredak u ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu sa Evropskom unijom.

Đurović je, kako je saopšteno, upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori, a poseban akcenat je stavila na postupke ključnih imenovanja u sudstvu i tužilaštvu o kojima je bilo riječi i na prethodnom sastanku sa koizvjestiocima – izboru četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, izboru četiri sudije Ustavnog suda i izboru Vrhovnog državnog tužioca.

“Podsjetila je da je postupak popune upražnjenih mjesta u Sudskom savjetu u septembru rezultirao postizanjem neophodne tropetinske većine, u drugom krugu glasanja, za izbor samo jednog člana ovog savjeta iz reda uglednih pravnika, da u oktobru, u prvom glasanju, nije postignuta većina potrebna za izbor sudija Ustavnog suda, a da je kandidat za Vrhovnog državnog tužioca sredinom jula povukao svoju prijavu na ovu funkciju”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Takođe, kako dalje dodaju, informisala je sagovornike da predstoji drugi krug glasanja u parlamentu o kandidatima za izbor četiri sudije Ustavnog suda, za koji je potrebna tropetinska većina – 49 poslanika, te drugi krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca u okviru kojeg će se Skupština izjasniti o svim kandidatima za ovu funkciju koji ispunjavaju zakonske uslove.

“Ona je informisala koizvjestioce da je 12. decembra planirano da počne nova sjednica parlamenta, na čijem će dnevnom redu biti i drugo glasanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, koji je Skupština usvojila 2. novembra ove godine, a koji je predsjednik Crne Gore vratio parlamentu na ponovno odlučivanje”, stoji u saopštenju.

Izražavajući uvjerenje da je za prevazilaženje trajuće političke krize i rješavanje pitanja koja opterećuju javnost neophodna politička volja svih aktera, Đurović je podsjetila da je organizovala tri sastanka sa liderima parlamentarnih političkih subjekata, kao i više sastanaka sa šefovima poslaničkih klubova, sa ciljem prevazilaženja podjela i uspostavljanja političkog dijaloga kao preduslova za postizanje dogovora o brojnim pitanjima od značaja za dalji napredak Crne Gore.

Koizvjestioci PSSE su izrazili zabrinutost zbog blokade u kojoj se Crna Gora nalazi već mjesecima, te ponudili svu potrebnu pomoć u prevazilaženju ovakvog stanja.

“U tom smislu, istakli su da je 12. decembar datum kada treba da se postigne kompromis oko ključnih pitanja, što treba da ima za cilj da se ostvari napredak u ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu sa Evropskom unijom”, naglasili su iz Skupštine.

Iz Skupštine navode da su sagovornici uputili zajednički apel svim političkim subjektima zastupljenim u Skupštini Crne Gore o neophodnosti izglasavanja svih sudija Ustavnog suda jer je, kako su ocijenili,  “to jedini način da se otvori put za ustavno rješavanje svih otvorenih pitanja”.

“Koizvjestioci PSSE su pohvalili liderstvo Đurović i podstakli je da nastavi da odlučno i hrabro radi na postizanju kompromisa između većine i opozicije i da pruži maksimalan doprinos da Crna Gora konačno izađe iz krize koja opterećuje građane, a koji su u velikoj mjeri opredijeljeni za nastavak procesa evropskih integracija”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, izrazili nadu da će politički akteri pokazati odgovornost i spremnost za postizanje dogovora i na taj način doprinijeti normalizaciji i stabilizaciji sveukupnih prilika u zemlji, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
10.12.2022-00:42 00:42

Vidno si promijela kurs pratnje.