Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa Jukićem: Odnosi dvije države odlični, bez ijednog otvorenog pitanja

Predsjednica Đurović je ukazala da je svjesna izazovnog momenta u kojem se našla i Crna Gora i čitav region, kao i činjenice da je pred njom i Skupštinom Crne Gore težak zadatak

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Predsjednica Đurović je ukazala da je svjesna izazovnog momenta u kojem se našla i Crna Gora i čitav region, kao i činjenice da je pred njom i Skupštinom Crne Gore težak zadatak.

„Brojni događaji, i u Crnoj Gori i na globalnom nivou, od ekonomske, migrantske i zdravstvene krize, do rata na prostoru Evrope – kolijevci civilizacije, prouzrokovali su ogromne probleme“, kazala je predsjednica Đurović, naglašavajući da je u takvim okolnostima važna ozbiljna politika, a ne populizam.

Ponovila je da je strateško opredjeljenje Crne Gore učlanjenje u EU, te da se nada da ćemo do kraja mandata ove vlasti uspjeti da dobijemo datum pristupanja Evropskoj uniji.

“Crna Gora zna da je pred BiH dug put do članstva u EU, ali je spremna da pomogne u svim fazama pristupanja”, kazala je predsjednica Đurović.

U tom smislu, naglasila je da će crnogorske institucije pružiti Bosni i Hercegovini svu neophodnu stručnu i tehničku podršku u procesu realizacije EU obaveza.

Predsjednica Đurović je rekla da su Crna Gora i BiH prirodno, istorijski, pa i rodbinski povezane zemlje, zbog čega saradnja i jeste tako bliska i razvijena.

Ambasador Jukić je uputio najiskrenije čestitke predsjednici Đurović naglasivši da smatra da je Crna Gora napravila dobar potez njenim izborom na čelo Skupštine Crne Gore.

On se zahvalio na spremnosti Crne Gore da BiH pruži podršku na putu ka EU posebno zbog činjenice što je Crna Gora predvodnik EU integracija.

Ambasador je istakao da njegova zemlja „podržava da Crna Gora što prije postane naredna članica EU jer će na taj način Bosna i Hercegovina dobiti ozbiljnog zagovornika daljeg širenja EU na Zapadni Balkan“.

“Zajednički je konstatovano da su odnosi dvije države odlični, bez ijednog otvorenog pitanja, te da postoji jako frekventna saradnja u oblasti kulture, sporta, ekonomije, a naročito turizma”, piše u saopštenju.

Jukić je naglasio da je privilegija biti ambasador u Crnoj Gori i podsjetio da je BiH, kao i svih prethodnih godina, jedno od tri najveća emitivna tržišta za turističku privredu Crne Gore.

Zaključeno je da je u interesu i Crne Gore i BiH unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture, koja predstavlja preduslov kako za povećanje prometa ljudi i kapitala, tako i za sveukupnu ekonomsku saradnju.

“Na kraju je konstatovano da je potrebno dodatno unaprijediti saradnju između Skupštine Crne Gore i oba doma Parlementarne skupštine Bosne i Hercegovine, u skladu sa agendom predstojećih događaja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve