Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa ambasadorom Grčke: Dodatno ojačati partnerstvo između dva predstavnička doma

U tom kontekstu, Đurović je, izrazivši uvjerenje da politička i ekspertska podrška Grčke pristupnim procesima Crne Gore EU neće izostati ni u narednom periodu, jasno poručila da proces evropske integracije nema alternativu, kao i da su Skupština i Vlada čvrsto opredijeljene da istraju u reformskim aktivnostima, kako bi se na kvalitetan način završio proces pristupnih pregovora i Crna Gora postala prva sljedeća članica EU

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Panajotisom Parcosom (Panayotis Partsos), ambasadorom Republike Grčke u Crnoj Gori. Ukazujući na značaj koji Crna Gora pridaje saradnji sa Grčkom, kao državom saveznicom koja pruža snažnu podršku evrointegracionim procesima naše države, predsjednica Đurović je podsjetila na intenzivan i sadržajan dijalog dvije zemlje što je i potvrda uzajamno dobrih, prijateljskih i partnerskih odnosa.

U tom kontekstu, Đurović je, izrazivši uvjerenje da politička i ekspertska podrška Grčke pristupnim procesima Crne Gore EU neće izostati ni u narednom periodu, jasno poručila da proces evropske integracije nema alternativu, kao i da su Skupština i Vlada čvrsto opredijeljene da istraju u reformskim aktivnostima, kako bi se na kvalitetan način završio proces pristupnih pregovora i Crna Gora postala prva sljedeća članica EU.

“Crna Gora je, kako je istakla predsjednica, potpuno svjesna da na tom putu, u reformskom napretku, vladavina prava zauzima ključnu ulogu, te da je cilj da u narednom periodu ispunimo očekivanja koja definišu poglavlja 23 i 24. Apostrofirajući posvećenost Crne Gore ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja – evropskoj integraciji, savezništvu u okviru NATO alijanse i regionalnoj saradnji, predsjednica je podsjetila i da dvije zemlje kao partneri u NATO-u, sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Govoreći o saradnji na parlamentarnom nivou, predsjednica Skupštine je, uz podsjećanje na Memorandum o razumijevanju iz 2014. godine, ocijenila da bi u narednom periodu bilo korisno dodatno ojačati partnerstvo između dva predstavnička doma, te sugerisala snaženje veza i razmjenu dobrih praksi na nivou skupštinskih službi.

Amabasador Parcos je čestitao predsjednici Đurović izbor na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore, te izrazio zadovoljstvo povodom današnjeg susreta, uz konstataciju da ga raduje i predstojeći susret u Atini, koja je domaćin 9. zasijedanja Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP.Ističući da dvije zemlje imaju dugogodišnje kvalitetne i sadržajne sveukupne bilateralne odnose, te da Grčka Crnu Goru “vrednuje kao najprije prijateljsku zemlju”, ambasador je poručio da Grčka snažno podržava integracione procese naše zemlje, ali i regiona Zapadnog Balkana, u EU. Kako je istakao, prošlo je već dvadeset godina od Solunske agende 2003, što je više nego dovoljno vremena.

“Potreba za dinamiziranjem odnosa, kako je ocijenjeno tokom sastanka, podrazumijeva kontinuiran dijalog, spremnost na međusobno uvažavanje, kao i posvećenost sprovođenju očekivanih reformi. Tokom sastanka je ukazano i na potrebu intenziviranja bilateralne ekonomske saradnje dvije države. U tom kontekstu, ambasador je istakao potrebu za unapređenjem povezanosti između dvije zemlje, kao i unutar regiona. Obostrano je pozdravljeno ponovno uvođenje vazdušnih linija između Atine i Podgorice, koje bi mogle da traju tokom cijele godine, čime bi se intenzivirali kontakti između dvije prijateljske zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve