Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović – Ramčilović: Za Crnu Goru je ustavno priznanje crnogorske manjine izuzetno značajno

Čestitajući ambasadoru na imenovanju, Đurović mu je poželjela uspjeh i izrazila uvjerenje da će saradnja dvije države biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata

Za Crnu Goru je ustavno priznanje crnogorske manjine izuzetno značajno jer će ono omogućiti veću vidljivost i bolje ostvarivanje kolektivnih prava njenih pripadnika, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović u toku susreta sa Zećirom Ramčilovićem, novoimenovanim ambasadorom Sjeverne Makedonije.

Čestitajući ambasadoru na imenovanju, Đurović mu je poželjela uspjeh i izrazila uvjerenje da će saradnja dvije države biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata.

Ona je iskazala zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji u punom smislu zaslužuju karakter odličnih, imajući u vidu da dvije države nemaju otvorenih pitanja i da sarađuju na svim nivoima.

“Tokom prethodne godine realizovani su brojni susreti na visokom i radnom nivou i ostvaren aktivan politički dijalog, kojima je potvrđena posvećenost i otvorenost za nastavkom i intenziviranjem uspješne i produktivne saradnje”, istakla je Đurović toikom susreta.

U skladu sa tim, istakla je Đurović, treba raditi na pospješivanju parlamentarne saradnje, te na dinamiziranju rada grupa prijateljstva koje će doprinijeti razmjeni znanja, iskustava i ekspertize između njihovih članova, što će, kako je ocijenila, “dati dodatan podsticaj snaženju sveukupnih odnosa između Crne Gore i Sjeverne Makedonije”.

Osvrnuvši se na bilateralnu saradnju između dvije države, Đurović je naročit akcenat stavila na onu u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova i kulture, kao i na nivou lokalnih samouprava koja se ogleda u do sada potpisanih desetak sporazuma o bratimljenju opština.

Đurović je izrazila razumijevanje za složenu situaciju u kojoj se nalazi Sjeverna Makedonija u pogledu ispunjavanja  uslova koju je pred nju postavila Evropska unija, te potencirala potrebu postizanja prihvatljivog kompromisa sa Bugarskom, kao i izglasavanja izmjena Ustava, kojima će se “ostvariti ustavno priznanje bugarske, hrvatske i crnogorske manjine”.

“Za Crnu Goru je ustavno priznanje crnogorske manjine izuzetno značajno jer će ono omogućiti veću vidljivost i bolje ostvarivanje kolektivnih prava njenih pripadnika”, naglasila je ona.

Na polju evropskih integracija, kako se navodi, potrebno je ojačati međusobnu saradnju, prvenstveno kroz obnavljanje komunikacije usmjerene na razmjenu znanja i iskustava vezanih za pregovarački proces.

“Perspektiva zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji”, kazala je Đurović, navodeći da je nužno staviti sve kapacitete u funkciju postizanja ovog strateškog cilja.

Ambasador Zećir Ramčilović je zahvalio Đurović na prijemu i iskazao zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta, te istakao da su “odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski, kao i da ih karakteriše decenijska bliskost između dva naroda”.

On se složio sa Đurović da je parlamentarna saradnja jako bitan aspekt jačanja sveukupnih odnosa između dvije države, posebno u kontekstu procesa evropskih integracija u okviru kojeg Republika Sjeverna Makedonija očekuje podršku od naše zemlje i u narednom periodu.

“Postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje”, kazao je Ramčilović, i istakao da se ona najbolje može ostvariti kroz brojne regionalne inicijative u kojima učestvuju i Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Iz Skupštine navode da su se sagovornici saglasili da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, te da iste u vremenu pred nama treba da budu iskorišćene na dobrobit građana obje države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve