Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Očekujem da Evropska unija prepozna zalaganje Skupštine i Vlade u reformskim procesima

U kontekstu intenzivne komunikacije sa najvažnijim evropskim adresama od konstituisanja 43. Vlade Crne Gore, predsjednica Đurović je pozdravila optimistične poruke upućene našoj zemlji, akcentujući da današnja posjeta predstavlja dodatan podstrek u svijetlu izazova koji stoje pred Crnom Gorom.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa delegacijom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, saopšteno je iz te institucije.

U kontekstu intenzivne komunikacije sa najvažnijim evropskim adresama od konstituisanja 43. Vlade Crne Gore, predsjednica Đurović je pozdravila optimistične poruke upućene našoj zemlji, akcentujući da današnja posjeta predstavlja dodatan podstrek u svijetlu izazova koji stoje pred Crnom Gorom.

“Predsjednica Skupštine je naglasila da evropska aspiracija predstavlja primarni strateški cilj i izrazila očekivanje da će Evropska unija prepoznati zalaganje Skupštine i Vlade u reformskim procesima”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, predsjednica je istakla da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i tim povodom pozvala institucije EU da pitanje proširenja bude visoko na njihovoj agendi. Ona je zahvalila Odboru na podršci evropskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana, konstatujući da je nedovoljna posvećenost reformskim procesima u prethodnom periodu iziskivala formiranje nove parlamentarne većine.

„Crna Gora mora ubrzano raditi na reformskim procesima jer je članstvo u EU naš zajednički cilj. Trenutna parlamentarna većina daje poruku da je moguće postići širi konsenzus oko ključnih pitanja“, kazala je Đurović.

Današnji sastanak bio je prilika da predsjednica upozna delegaciju evropskih parlamentaraca sa prioritetima tokom svog mandata, apostrofirajući da kontinuirani dijalog predstavlja preduslov za postizanje dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda, kao i četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Tom prilikom, ona je kazala da je višemjesečna blokada Parlamenta ukazala na potrebu donošenja određenih zakonskih rješenja, sa akcentom na Zakon o Skupštini i Zakon o Vladi.

“Predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a, Dejvid Mekalister, prenio je poruku ohrabrenja u kontekstu politike proširenja EU. On je kazao da je Crna Gora lider Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija, navodeći da EU ima velika očekivanja od naše zemlje. Poslanik Mekalister je naglasio da članstvo u EU ne zavisi samo od napretka Vlade, već da Skupština Crne Gore treba da ima konstruktivnu ulogu i posvećeno sarađuje sa Vladom”, piše u saopštenju.

On je kazao da je EU prepoznala stepen demokratske zrelosti u našoj zemlji, ističući da Crnu Goru čeka još puno posla u pogledu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Tokom razgovora, poslanik Mekalister je iskazao posebnu zainteresovanost za unapređenje međuparlamentarne saradnje i pozvao predsjednicu Skupštine da promptno doprinese formiranju delegacije POSP-a.

Sagovornici su se saglasili da parlamentarna diplomatija i frekventna razmjena iskustava sa Evropskim parlamentom predstavljaju dragocjeno iskustvo za Crnu Goru kao državu kandidata.

“U ime delegacije Evropskog parlamenta, sastanku su prisustvovali i Željana Zovko, Hildegard Bentele i Tomas Vaic, kao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i zamjenik predsjednika Odbora, Andrija Nikolić, a sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, NJ.E. Oana Kristina Popa”, zaključuje se u saopštenju

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve