Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Kvalitetan i širok politički dijalog značajni za trajno rješavanje pitanja VDT-a i SDT-a

U smislu međunarodnih odnosa, Đurović je navela da regionalna saradnja predstavlja važnu komponentu crnogorske spoljne politike, te da se kontinuirana privrženost razvoju dobrosusjedskih odnosa ogleda kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Azajem Gulijevim, specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a. Predsjednica parlamenta je posebno akcentovala potrebu trajnog rješavanja pitanja VDT-a i SDT-a, u čemu će, kako je navela, kvalitetan i širok politički dijalog biti od velikog značaja.

U razgovoru sa delegacijom OEBS-a, Đurović je navela da je OEBS prepoznat kao važan strateški partner u učvršćivanju mira, demokratije i bezbjednosti u regionu, akcentujući značajnu podršku u sprovođenju reformi i daljem jačanju demokratskog razvoja, unapređenju crnogorskog izbornog sistema i jačanju parlamentarnih kapaciteta. U tom kontekstu, predsjednica parlamenta je naglasila da su za Crnu Goru veoma važni izvještaji posmatračkih misija OEBS/ODIHR-a i da preporuke iz ovih izvještaja predstavljaju svojevrsne smjernice za dalje unapređenje demokratije, vladavine prava i organizacije izbora u našoj zemlji.

Đurović je pozdravila i doprinos Misije OEBS-a u domenu jačanja Odbora za rodnu ravnopravnost, kao i na polju jačanja i izgradnje rodno senzitivnog budžetiranja, što je jedna od važnijih stvari za Skupštinu Crne Gore.

Ona je kazala da su parlamentarni izbori 2020. godine protekli u demokratskoj atmosferi, te da je mirna tranzicija vlasti bila dobar pokazatelj demokratskog sazrijevanja naše države. Predsjednica Skupštine je navela da je ključan faktor za konstituisanje nove parlamentarne većine bio zastoj u reformama, pa je koncipiranje novih modaliteta saradnje bilo neophodno kako bi se dinamizirale reforme na putu ka EU.

U svjetlu aktuelnih dešavanja u zemlji, Đurović je upoznala sagovornike sa promjenama u Tužilaštvu, konstatujući da su određeni pomaci već vidljivi.

Takođe, ona je istakla da postoje ograničeni kapaciteti u dijelu rada Ustavnog suda, kao i da je potrebno što skorije otvaranje dijaloga u vezi sa izborom novih članova Sudskog savjeta.

Predsjednica parlamenta je posebno akcentovala potrebu trajnog rješavanja pitanja VDT-a i SDT-a, u čemu će kvalitetan i širok politički dijalog biti od velikog značaja.

U smislu međunarodnih odnosa, Đurović je navela da regionalna saradnja predstavlja važnu komponentu crnogorske spoljne politike, te da se kontinuirana privrženost razvoju dobrosusjedskih odnosa ogleda kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je bilo riječi i o pitanju Ukrajine i u tom dijelu ona je ocijenila da Crna Gora ima jasno usklađenu spoljnu politiku sa Evropskom unijom, te da će Skupština nastaviti da slijedi dosadašnji kurs.

Govoreći o toj temi, Đurović je ukazala na činjenicu da će ratna dešavanja ostaviti posljedice na crnogorsku turističku sezonu s obzirom da veliki broj naših turista dolazi upravo iz Ukrajine i Ruske Federacije, ali je izrazila nadu i da će se otvoriti nova turistička tržišta, te da će se jako partnerstvo sa EU efektuirati i kroz podršku promociji crnogorskog turizma.

Uz osvrt na odličnu saradnju Skupštine Crne Gore sa OEBS-om i njegovim strukturama, predsjednica Skupštine je izrazila nadu da će OEBS nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u sprovođenju ključnih reformi. Ona je ponovila snažnu predanost Crne Gore otvorenom, inkluzivnom i konstruktivnom dijalogu sa svim akterima na nacionalnom i međunarodnom nivou i istakla da će država tome posvetiti punu pažnju.

Tokom sadržajnog razgovora, specijalni predstavnik za Jugoistočnu Evropu Gulijev je iskazao zadovoljstvo činjenicom da sa predsjednicom Skupštine razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, navodeći da je njegova posjeta regionu prilika da se i direktno upozna sa aktuelnim političkim kontekstom u našoj državi.

Potpredsjednik PS OEBS-a je naveo da se Crna Gora nalazi u izazovnom trenutku i izrazio čvrsto uvjerenje da se kreće u dobrom smjeru. On je iskazao posebno interesovanje za pitanje reforme izbornog zakonodavstva, reformi u pravosuđu, borbe protiv kriminala i korupcije, kao i o mehanizmima pomoću kojih Misija OEBS-a u Crnoj Gori može doprinijeti sveukupnom političkom dijalogu.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije OEBS-a u Beču, NJ.E. Veselin Šuković, i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, NJ.E. Dominik Vag.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve