Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đurović: Kompletiranje Ustavnog suda osnovni preduslov za rješavanje svih spornih pitanja

Izrazivši zadovoljstvo povodom novog susreta, Đurović je upoznala gospodina Lundberga sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori, posebno stavljajući akcenat na ponovno pokretanje procesa izbora sudija Ustavnog suda

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Izrazivši zadovoljstvo povodom novog susreta, Đurović je upoznala gospodina Lundberga sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori, posebno stavljajući akcenat na ponovno pokretanje procesa izbora sudija Ustavnog suda.

U tom smislu, kako je saopšteno iz Skupštine, informisala je sagovornika da je utvrđena lista kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, formirana tročlana komisija koja je utvrdila blagovremenost i potpunost pristiglih kandidatura, te da su danas otpočeli intervjui sa kandidatima koji su prošli proces selekcije.

Predsjednica Skupštine je ponovila svoj raniji stav da je kompletiranje Ustavnog suda osnovni preduslov za rješavanje svih drugih spornih pitanja koja postoje u crnogorskom društvu, te iskazala svoju apsolutnu spremnost da nastavi da pomaže u postupku što bržeg okončanja ovog izuzetnog važnog posla.

Govoreći o juče raspisanim predsjedničkim izborima, Đurović je istakla da je, kao predsjednica parlamenta, imala ustavnu i zakonsku obavezu da ih raspiše do 19. januara, te da je to učinila vodeći računa o tri vjerska praznika koji će biti u aprilu, a koje slavi veliki broj građana Crne Gore, uzimajući u obzir praksu da se tokom njihovog trajanja ne organizuju izborni procesi.

Ona je ukazala na neophodnost političkog dijaloga bez odlaganja u cilju prevazilaženja nestabilnosti u Crnoj Gori, kao i postizanja dogovora o setu izbornog zakonodavstva kako bi se konačno riješilo pitanje održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, ali i druga pitanja iz ove oblasti.

Cijeneći značaj Ujedinjenih nacija, predsjednica Skupštine je istakla da su posvećenost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN-a i poštovanje Povelje UN-a i međunarodnih obaveza, kao i ostvarenje ciljeva definisanih u Agendi 2030, glavne smjernice djelovanja i saradnje Crne Gore sa sistemom UN-a.

Ona je ponovila posvećenost ciljevima UN-a i kroz snažnu aktivnost u UN tijelima, čemu u prilog govori članstvo u Ekonomsko-socijalnom savjetu za period 2020-2022. godine i Savjetu za ljudska prava za period 2022-2024. godine, kao i naša kandidatura za članstvo u Savjetu bezbjednosti za period 2026-2027. godine.

Rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori Piter Lundberg je iskoristio priliku da upozna predsjednicu Skupštine sa petogodišnjim Strateškim okvirom saradnje Ujedinjenih nacija i Crne Gore (UNSDCF) za period 2023-2027, čija je primjena počela 1. januara ove godine.

Lundberg je ukazao na tri strateška prioriteta Strateškog okvira saradnje, i to: inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost; razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti i socijalna inkluzija; te društvena kohezija, upravljanje usmjereno na ljude, vladavina prava i ljudska prava.

On je podsjetio na kvalitetnu saradnju UN-a sa Crnom Gorom, kako u prethodnom periodu, tako i danas, te iskazao očekivanje da će saradnja sa parlamentom u tri prioritetne oblasti Strateškog okvira saradnje biti nastavljena i intenzivirana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve