Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Crna Gora je beskompromisno partner EU i odgovorna NATO saveznica

Ona je istakla zadovoljstvo što Vlada SR Njemačke konstantno pridaje važnost regionu Zapadnog Balkana, a koja je potvrđena i stavovima kancelara Olafa Šolca

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke Peterom Feltenom. Đurović je pozdravila sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i SR Njemačke koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unaprjeđenja, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Ona je istakla zadovoljstvo što Vlada SR Njemačke konstantno pridaje važnost regionu Zapadnog Balkana, a koja je potvrđena i stavovima kancelara Olafa Šolca.

“Takođe, pozdravila je odluku Bundestaga da Adis Ahmetović bude imenovan za izvjestioca za Zapadni Balkan spoljno-političkog Odbora, kao i odluku Savezne vlade o imenovanju bivšeg poslanika Bundestaga Manuela Saracina za specijalnog izaslanika SR Njemačke za Zapadni Balkan, što je, kako je navela, dodatna potvrda odlučnosti nove njemačke vlade da se snažno angažuje u našem regionu”, ističe se u saopštenju.

Đurović je, dodaje se, naglasila važnost koju Skupština Crna Gora pridaje parlamentarnoj diplomatiji, posebno u aktuelnom trenutku, kao i potrebu daljeg snaženja saradnje kroz parlamentarna radna tijela i grupe prijateljstva.

“Predsjednica Skupštine je zahvalila na podršci procesu pristupanja Crne Gore EU i izrazila očekivanje da pomoć SR Njemačke, kako politička, tako i ekspertska, neće izostati ni u narednom periodu, naglasivši da za Crnu Goru proces evropske integracije nema alternativu. Potencirajući potrebu jačanja regionalne saradnje i povezivanja zemalja regiona sa EU, Đurović je ukazala na značaj Berlinskog procesa koji je pokrenula SR Njemačka i koja na taj način daje konkretnu podršku državama Zapadnog Balkana”, ističe se u saopštenju.

U ovom veoma izazovnom geopolitičkom trenutku, u kome se dešava rat na teritoriji Ukrajine, Đurović je naglasila da je Crna Gora beskompromisno partner EU i odgovorna NATO saveznica, naročito u isticanju i zaštiti prava svih država da samostalno biraju svoje spoljnopolitičko opredjeljenje i bezbjednosne aranžmane.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Đurović je istakla zainteresovanost za privlačenje njemačkog kapitala u takozvane greenfield investicije, intenziviranje privredne saradnje i organizovanje poslovnih foruma, kao i jačanje trgovinske razmjene. Ukazala je i na značaj razvojne pomoći SR Njemačke Crnoj Gori koja se realizuje posredstvom GIZ-a (Njemačka agencija za međunarodnu saradnju) i KfW banke.

Ambasador Felten je kazao da je optimista u pogledu napretka Crne Gore na putu ka EU, naglasivši da Izvještaj EK ne bi trebalo da bude obeshrabrujući za građane Crne Gore, već da bi ga trebalo prihvatiti kao putokaz za brži i bolji napredak.

“Proces jeste usporen, ali je važno da nema nazadovanja ili stagnacije”, kazao je ambasador Felten i istakao da je Crna Gora ipak zadržala primat u regionu.

Poručio je da je važno finalizovati poglavlja 23 i 24, uspostaviti stabilan pravosudni sistem, kroz izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, i nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sagovornici su se saglasili da to moraju biti prioriteti Crne Gore, ne samo zbog njenog evropskog puta, već i zbog same države i građana, te iskazali uvjerenje će politički akteri uspjeti da pronađu rješenje i izlaz iz aktuelne kompleksne političke situacije.

Zajednički je zaključeno da Crna Gora i SR Njemačka ostvaruju sadržajnu saradnju na multilateralnom planu, posebno u kontekstu opredjeljivanja podrške kandidaturama za članstvo u tijelima i organima UN i drugim međunarodnim organizacijama. Takođe, konstatovano je da danas Crna Gora i SR Njemačka, kao partneri u NATO-u, sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve