Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Cilj da u što kraćem roku ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24

Uz osvrt na dosadašnju konstruktivnu i bogatu saradnju na bilateralnom nivou, Đurović je izrazila očekivanje da će sveukupne međudržavne relacije biti dodatno osnažene tokom mandata ambasadorke Marsele

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Andreinom Marselom, novoimenovanom ambasadorkom Italije u Crnoj Gori, a zajednički je ocijenjeno da dvije prijateljske zemlje imaju brojne potencijale za dalje unapređenje bilateralne saradnje, apostrofirajući strategijsko unapređenje ekonomske i privredne perspektive.

Uz osvrt na dosadašnju konstruktivnu i bogatu saradnju na bilateralnom nivou, Đurović je izrazila očekivanje da će sveukupne međudržavne relacije biti dodatno osnažene tokom mandata ambasadorke Marsele.

Predsjednica Skupštine je posebno akcentovala važnost intenzivne parlamentarne komunikacije, konstatujući da frekventan dijalog na najvišem nivou doprinosi unapređenju evropskog puta naše zemlje.

Đurović je zahvalila italijanskoj strani na podršci u procesu pristupanja EU i izrazila očekivanje da politička i ekspertska pomoć neće izostati ni u narednom periodu. U tom kontekstu, ona je ukazala na značaj kontinuiranih i predanih reformskih aktivnosti u našoj zemlji kako bi Crna Gora postala prva sljedeća članica EU.

“Svjesni smo da vladavina prava zauzima centralnu ulogu u reformskom napretku i naš cilj je da u što kraćem roku ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24. Kao predsjednica Skupštine, nastaviću da kontinuirano podstičem dijalog sa svim političkim subjektima kako bismo što prije došli do ključnih imenovanja u pravosuđu“, kazala je ona.

Uz uvjerenje da će pored pouzdanog i kredibilnog partnerstva u okviru NATO-a, dvije zemlje uskoro imati priliku za dinamičniju kooperativnost u Evropskoj uniji, predsjednica Đurović se osvrnula na aktuelni politički momenat u Evropi i ukazala na važnost očuvanja politike proširenja visoko na agendi EU.

Predsjednica Skupštine je, pored političkih, stavila akcenat i na ekonomske odnose dvije zemlje i pohvalila investicije italijanskih ulagača u Crnoj Gori, a takođe je potencirala i važnost nastavka saradnje u oblastima nauke, kulture i stipendiranja crnogorskih studenata od strane italijanske Vlade.

Na današnjem sastanku, ambasadorka Marsela je naglasila da je za Republiku Italiju od posebnog značaja da Crna Gora ostane na evropskom putu, te da pomoć italijanskih partnera u tom pogledu neće izostati.

Ona je istakla da se Republika Italija zalaže za integraciju ne samo Crne Gore, već i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u EU, te da je politika njene zemlje u tom smislu decidna i jasna.

Tokom sastanka je razgovarano o aktuelnom političkom momentu u zemlji i, u tom kontekstu, ambasadorka Marsela je ponovila ocjenu da je, uz sve izazove kroz koje prolazi demokratija, važno osigurati funkcionalne institucije i održiv sistem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
12.09.2022-14:23 14:23

…za ovu mudru ,kao i za dritangu,prioritet ima SS pa onda državni prioriteti…ako se “klanja”okupatorskoj Crkvi ,što kaže njena Crkva to se nesmije poreci–ako nije prioritet EU /ako kaže spc/ona ce crkvu poslusati ,za “nebeski narod ” ne postoje argumenti ,niti se drže istine…a njeno glasanje sve dokazuje koliko je “progresivna”…