Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurašković: Pravni osnov za prenos Manastira na CPC je nesporan

Na dnevnom redu Skupštine Cetinje biće i građanska inicijativa prenos prava svojine Cetinjskog manastira sa Prijestonice na Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Na dnevnom redu Skupštine Cetinje, koja je zakazana za sjutra, biće i građanska inicijativa prenos prava svojine Cetinjskog manastira sa Prijestonice na Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Iz cetinjskog SDP-a poručuju da će podržati iniciativu. Smatraju da je pravni osnov za takvu odluku nesporan.

Odbornik Skupštine Prijestonice SDP-ov Nikola Đurašković, u izjavi za Antenu M, kaže da će njegova partija podržati građansku inicijativu za prenos prava svojine Cetinjskog manastira sa Prijestonice na Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Kao razlog navodi “ispravljanje istorijske nepravde”, a smatra da nije sporan ni pravni osnov za takvu odluku.

“Cijenimo da je nakon skoro stotinu godina neophodno ispraviti nepravdu pema pravoslavnim Crnogorcima koji svoja vjerska osjećanja ne mogu ostvarivati u svojim hramovima i svojoj CPC. Očekujem da cetinjski parlament sjutra većinski podrži ovu građansku inicijativu i zaduži određene organe sa nivoa lokalne samouprave da rade na njenom sprovođenju u daljim procedurama”, kazao Đurašković.

Đurašković smatra da postoji pravni osnov za usvajanje predložene građanske.

“Pravni osnov nije sporna s obzirom na to da se Cetinjski manastir vodi na Prijestonicu. Cijenim da će to otvoriti određene pravne procedure, ali da su u svakm slučaju istoriske i formalne činjenice na strane Prijestonice, odnosno CPC-a. Želim da naglasim da se i prilikom realizacije u određenom vremenskom periodu ove odluk, mi zalažemo da u Manastiru vjerske obrede mogu da služie sve vjerske zajenice koje to budu željele i zahtijevale”, zaključio je Đurašković.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve