Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurašković: Pozivamo Abazovića da ispoštuje cetinjski Parlament i da se Joanikije ustoliči van Cetinja

SDP poziva Dritana Abazovića da, kao potpredsjednik Vlade za bezbjednosni sektor, ispoštuje stav cetinjskog Parlamenta i ogromnog dijela crnogorske javnosti, i na temelju Ustava i zakona se donese odluka o ustoličenju mitropolita SPC Joanikija van Cetinja

SDP poziva Dritana Abazovića da, kao potpredsjednik Vlade za bezbjednosni sektor, ispoštuje stav cetinjskog Parlamenta i ogromnog dijela crnogorske javnosti, i na temelju Ustava i zakona se donese odluka o ustoličenju mitropolita SPC Joanikija van Cetinja.

“Objašnjenja koja smo i juče čuli od g. Abazovića da država ne može da arbitrira o mjestu ustoličenja su ordinarne neistine i manipulacije, sračunate da se u cijeloj ovoj stvari drži strana i zastupaju interesi isključivo SPC”, kaže potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković.

On podsjeća javnost da su u nebrojeno prilika do sada vjerske slobode, recimo vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, bile ograničavane upravo iz razloga bezbjednosti. Posljednji takav primjer je bio nedavno tokom služenja u crkvi na Ivanovim Koritima kada je policija zabranila okupljanje.

“Abazović bi ovo trebalo da zna i da uvaži kao činjenicu, sem ukoliko za njega ne postoje građani prvog i drugog reda, što bi se dalo zaključiti iz čitavog njegovog dosadašnjeg ponašanja.

Svime što i kako radi Abazović pokazuje vrhunsku državničku neodgovornost i potpunu nesenzibilnost prema zahtjevima cetinjske i crnogorske javnosti, koji u činu ustoličenja na Cetinju opravdano vide akt provokacije i simboličnog pokoravanja Crne Gore od crkve koja ne priznaje Crnogorcima identitet, niti njihova nacionalna, vjerska i kulturna prava”, navodi Đurašković.

Đurašković kaže da Abazović  u svojoj servilnosti SPC ide toliko daleko da ignoriše i stav sopstvene partije, čiji su odbornici juče u cetinjskom Parlamentu glasali za inicijativu i zajedničke zaključke o neodržavanju ustoličenja na Cetinju.

“Interes građana, stabilnost i bezbjednost svakome odgovornome u ovoj državi moraju biti na prvom mjestu. Zato još jednom pozivamo Abazovića da se prema ovom pitanju odnese odgovorno i državnički, a ne da se ponaša kao advokat i apologeta SPC, jer u suprotnom, zbog nečinjenja, preuzima punu odgovornost za sva događanja koja mogu uslijediti”, poručuje potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
28.08.2021-12:13 12:13

Kako bi jadan kratki pendrek nešto odlučio kad ga Vučić drži u šaci.